Sportoló gyerekekről szülőknek – Iratkozz fel legújabb, 6 napos e-mail-kurzusunkra!

Jót teszünk-e vele, ha engedjük versenyezni? Hogyan működjek együtt jól az edzőjével? Azt gyanítom, hogy bántják a sport egyesületnél, mit tegyek? Elkészült a legújabb szülőknek szóló sport e-mail-kurzusunk, amelyben 6 napon át sportoló gyerekeket érintő témákról írunk.

Hintalovon

2023. 12. 15.

Bár hosszúnak tűnnek az álmatlan éjszakák és az időszak, amikor csemeténk legalapvetőbb igényeinek kielégítése napi 24 óránkat emészti fel, hamarosan még komplexebb kérdésekkel állunk szemben. Amikor szülők leszünk, eleinte nem is hisszük, hogy mennyi különböző dilemma, kérdés kúszik be az életünkbe azzal, hogy gyereket vállaltunk. Már nem elég azt megválaszolni, hogy evett-e, aludt-e eleget, hány pelenkát cseréltünk aznap, de nagyon hamar eljutunk oda, hogy nem tudjuk biztosan, melyik döntéssel szolgáljuk legjobban a gyerek érdekét. Ez vonatkozik arra az időszakra is, amikor a gyerek elkezd sportolni,.

Ilyenkor számos kérdés merül fel a sportoló gyerek szüleiben

Sportoljon vagy ne sportoljon? Jót teszünk-e vele, ha engedjük versenyezni? Hogyan működjek együtt jól az edzőjével? Lesérült az edzésen, de holnap van a nagy meccs, amire hónapok óta készülnek, most mi legyen? Azt gyanítom, hogy bántják a sport egyesületnél, mit tegyek? 

Ezekre a kérdésekre nem egyszerű válaszolni, sőt előfordul, hogy nincs is egyértelmű jó válasz vagy döntés. Ezeket a kérdéseket nekünk kell mérlegelni, a saját élethelyzetünkre, a családunkra, a gyerekünk személyiségére szabni és ez alapján a számunkra lehető legjobb döntést hozni.

A sport örömforrás

2022-es sport kutatásunk eredményei egyértelműen jelzik, hogy a legtöbb gyerek számára a sportolás örömforrás. Sokan megfogalmazták, hogy a sportolással töltött éveik nagyban meghatározták a személyiségfejlődésüket. 10-ből 7 válaszadó úgy nyilatkozott, hogy a sportolásban magát a sportot szerette a leginkább. A válaszokból egyértelműen kiderül, hogy a sport a sportoló gyerekek életében alkalmas az önbizalom és az önismeret fejlesztésére, amelyből a későbbiekben is sokan erőt tudnak meríteni. A többség szórakoztató és támogató légkörre emlékszik vissza, ha gyerekként sportolással töltött éveire gondol.

A sport azonban nem csak örömforrás, de hasznos is a gyerekek életében. Csapatsportban megtanulhatják, hogyan tudnak együtt közös célért dolgozni, erős szociális hálót adhat az életébe. A sportolás fejleszti a koncentrációt, kitartást, figyelmet és növelheti az önbizalmat is. Nagyon motiváló látni a gyerekeknek azt, amit kitartással, edzéssel elérnek és hogy napról napra, hétről hétre fejlődnek, illetve meghaladják önmagukat. Ez a folyamatos fejlődés személyiségformáló a gyerekek életében, életreszóló élményeket, tapasztalatokat adhat.

A szülői támogatás nagyon fontos

Ugyanakkor a sport megterhelő is lehet a gyerek számára. Így fontos, hogy szülőként ismerjük gyerekünket eléggé ahhoz, hogy észrevegyük a jeleket, amikor baj van. Felmerülhet bántalmazás gyanúja, esete, amikor szintén nélkülözhetetlen, hogy cselekedjünk. 

Sport kutatásunk eredménye hangsúlyozza, hogy a szülők szerepe elengedhetetlen. A szülők támogasa az eredményektől és a sportban való részvétel szintjétől függetlenül nagyon fontos a gyerekek számára. Sok válaszadó a sportolással kapcsolatos negatív élményei között a szülők odafigyelésének, érdeklődésének a hiányát emelte ki. A szülők támogatásának fontosságát az is jelzi, hogy az átélt érzelmi és fizikai bántalmazásról is a családjuknak beszéltek a legtöbben. 

Megjelent a legújabb e-mail-kurzusunk szülőknek

Adományboltunkban most feliratkozhattok a legújabb e-mail-kurzusunkra, amely hat e-mailen keresztül olyan sporttal kapcsolatos kérdésekre igyekszik választ, szempontokat adni, aminek segítségével közelebb kerülhettek a ti számotokra legjobb döntéshez, élethelyzethez. A sport e-mail-kurzus szakmai anyagát és a további ajánlásokat László Andrea, gyermek- és sportpszichológus együttműködésével készítettük.

Milyen kérdéskörökkel foglalkozunk a 6 napos sport e-mail-kurzus során?

A sport e-mail-kurzus az alábbi hat témát fogja érinteni:

1. Az én vágyam vagy a tiéd? – Miért sportol a gyerek? Mi a célja a sportnak?

2. Abbahagyni vagy folytatni? – Mikor váltsunk sportot?

3.Szurkolj felnőttként, szurkolj emberként!

4. Sérülések a sportban – Miben tudunk segíteni, mi szülők?

5. Hogyan lehet hatékonyan együttműködni gyerekünk edzőjével?

6. Hogyan vedd észre, ha bántják a gyereked? (nem csak a sportban)

Az e-mail-kurzusra itt tudsz feliratkozni!

„A legfontosabb dolog fiatalkorban az, hogy mindenki szeretettel menjen le edzésre. Élvezzék a sportot, próbálják megkeresni azt a sportágat, ahová szívesen járnak, és szeretik azt, amit csinálnak, mert kényszerből nem lehet sportolni.”

Cseh László (olimpiai ezüstérmes úszó) a Gyereklélek sportcipőben című könyvben

Ehhez szeretnénk hozzásegíteni a szülőket, hogy a lehető legjobban tudják gyerekeiket támogatni a sporttal kapcsolatos kérdések felmerülésekor.

2021-ben elindul a NEMECSEK Sport Programunk, amelynek keretében kifejezetten sportegyesületekkel foglalkozunk. Őket támogatjuk a gyerekvédelmi útmutatójuk elkészítésében. Ennek részeként 2021-2022-ben elkészült a hazánkban egyedülálló sport kutatásunk is, amelyről itt olvashattok bővebben.

A Szigetszentmiklós Női Kézilabda SE az első sportegyesület, amelynek elkészült a gyerekvédelmi útmutatója a NEMECSEK Sport Programnak köszönhetően.

Ismerd meg NEMECSEK Programunkat, ami abban segíti a gyerekekkel foglalkozó szervezeteket (pl. óvodákat, iskolákat, bábszínházakat, nyári táboroztatókat, stb.), hogy minél biztonságosabban működhessenek és vedd fel velünk a kapcsolatot, ha kérdésed van!

További anyagaink

×
×

Cart