A Gyermekvasút kiemelten foglalkozik a körülöttük lévő gyerekek biztonságával

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút saját gyerekvédelmi útmutatót készít a NEMECSEK Programmal együttműködésben, hogy a náluk szolgálatot ellátó és utazó gyerekeket egy még biztonságosabb közeg vegye körül.

Hintalovon

2024. 03. 18.

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút saját gyerekvédelmi útmutatót készít a NEMECSEK Programmal együttműködésben, hogy a náluk szolgálatot ellátó és utazó gyerekeket egy még biztonságosabb közeg vegye körül.

Az útmutató kidolgozásának folyamatában a gyermekvasútnál szolgáló fiatalok is részt vettek.

Egy ifivezető beszámolója az együttműködésről:

A Gyermekvasút 1948 óta áll a kikapcsolódni és kirándulni vágyó utasok rendelkezésére a Budai-hegyekben. Az idén 75 éves kisvasút különlegessége, hogy a szolgálatot 10-14 éves gyerekek, azaz gyermekvasutas pajtások látják el. A gyermekvasutasok közösségébe jelenleg 600 gyerek tartozik, ők irányítják a forgalmat, kezelik a jegyeket a vonatokon és jegyvásárlásnál is velük találkozhatunk a pénztárakban. A gyermekvasúti szolgálatok során a gyermekvasutas pajtások rendkívül felelősségteljes feladatot látnak el, ugyanolyan szolgálati beosztásokban kell helyt állniuk, mint a MÁV Zrt. felnőtt dolgozóinak.

A 8. osztályos pajtásoknak lehetőségük van elvégezni egy közel egyéves ifjúsági vezetői képzést. Az ifivezetők egykori pajtásokként segítik kisebb társaikat a szakmai és szabadidős tevékenységeikben. Nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek közösségének építésére és különféle programokat szerveznek nekik. A gyermekvasutasok minden nyáron kéthetes táborban vesznek részt, illetve évente többször háromnapos kirándulásokra mennek. Ezen programok alatt a pajtások és az ifivezetők összekovácsolódnak, bizalmi kapcsolat alakul ki közöttük.

A vasút veszélyes üzem, ezért fokozott figyelmet fordítunk az itt szolgálatot teljesítők és az ide látogatók biztonságára. A vasúti körülmények között a gyerekek és az utasok is biztonságban érezhetik magukat és ugyanilyen fontosnak tartjuk, hogy a szabadidős programokon se érje a gyerekeket semmiféle bántódás. Mind a fizikai és mind a lelki állapotukra odafigyelünk, és ezt segíti az együttműködés a Hintalovon Alapítvány NEMECSEK Programjával, amelynek keretében elkészült a saját gyerekvédelmi útmutatónk. Az útmutatót azért készítettük, hogy a nálunk dolgozó, illetve  gyermekvasúton utazó gyerekek is nagyobb biztonságban legyenek.

Az Útmutató készítése

“Az útmutatóban rögzítésre kerülnek az eddig íratlannak számító szabályaink is, így azok mindenki számára ismertté és nyilvánvalóvá válnak, ezen kívül segítséget nyújt majd abban, hogy el tudjuk dönteni, mikor mutat túl rajtunk egy probléma és mikor kell szakértőt bevonni. Az útmutatóban egyaránt részletezésre kerül, hogy a különböző nehézségeknél kihez tudnak fordulni az ifivezetők, a gyermekek és a dolgozók.

A Gyermekvasút Gyerekvédelmi Útmutatójának kidolgozásán a Gyermekvasút vezetője, nevelőtanárai és ifivezetői közösen dolgoznak. A munka előrehaladtával folyamatosan közöljük a többi ifivezető felé, hogy éppen hol tart a projektünk, és a végén szeretnénk a gyerekeket és a szüleiket is tájékoztatni, bevonni. Fontosnak tartjuk, hogy a Gyermekvasúton mindenki tisztában legyen a lehetőségeivel, ha bármilyen probléma felmerül és mindenki tudja, hogy kihez tud fordulni, ki tud nekik segíteni.”

Laura, ifivezető
A képhez tartozó alt jellemző üres; utkozben_hegyek_volgyek_kozott-1024x922.jpg a fájlnév

Hogyan készítheti el a szervezet a saját Gyerekvédelmi Útmutatóját?

Önálló útmutató készítés: saját gyerekvédelmi útmutatót egy szervezet önállóan is ki tudja dolgozni. Ehhez honlapunkon találtok segédanyagokat, illetve egy sablon gyerekvédelmi útmutatót.

Az alapítvány tanácsadói közreműködésével: ekkor az online is hozzáférhető anyagokon túl, az alapítvány díjazás ellenében segíti a szervezeteket a helyzetfelmérés folyamatában. Ezt követően véleményezi és javaslatokat fogalmaz meg az elkészült gyerekvédelmi útmutatóról.

Az alapítvánnyal partneri együttműködésben: online segédanyagok mellett az alapítvány díjazás ellenében segíti a helyzetfelmérés folyamatát, majd  az útmutatót is szoros együttműködés keretében készítik el. Ezenkívül az alapítvány tréningek és képzések keretében segít a szervezetnek az útmutató bevezetésében.

Ha te is részt vennél a NEMECSEK Programban és ehhez szeretnéd a segítségünket kérni, írj nekünk!

További anyagaink

×
×

Cart