Mit jelent a gyerekvédemi útmutató?

A gyerekvédelmi útmutató (vagy másnéven gyermekvédelmi irányelv) megmutatja egy szervezet elkötelezettségét a gyerekek védelme és biztonsága mellett. 

Hintalovon

2024. 05. 29.

gyerekvédelmi útmutató

A gyerekvédelmi útmutató az adott szervezetre szabott dokumentum, amely leírja, hogy:

 • milyen óvintézkedéseket tesz egy intézmény a gyerekek védelme érdekében, 
 • hogyan lehet megvédeni a gyerekeket a bántalmazástól, 
 • kinek kell intézményen belül jelezni, ha bátalmazás történik, 
 • hogyan kell megfelelő módon reagálni egy adott helyzetre. 

Az útmutatónak fontos része a magatartási szabályzat, amely leírja, hogyan lehet viselkedni a gyermekekkel való közvetlen munkavégzés során.

A gyerekvédelmi útmutató tájékoztatást nyújt a gyerekek, a fiatalok és a szülők számára is arról, hogy mit várhatnak el a szervezettől, útmutatást ad minden munkatársnak a mindennapi munkájuk során, az intézmény működését átláthatóvá és elszámoltathatóvá teszi. A gyerekvédelmi útmutató az állandó munkatársak, az önkéntesek és a gyakornokok védelmére is szolgál. Nyilvánosan hozzáférhetőnek kell lennie, egyszerű, közérthető nyelven kell megfogalmazni, a vezetőségnek jóvá kell hagynia, és minden munkatársnak meg kell ismernie.

Egy jól elkészített gyerekvédemi útmutató azt mutatja, hogy:

 • az adott intézmény komolyan gondolja a gyerekek védelmét, 
 • tudja, hogyan kell védeni és támogatni a gyerekeket, 
 • tisztában van a potenciálisan kockázatos helyzetekkel, 
 • megfelelő struktúrával és jelentési mechanizmusokat dolgozott ki, 
 • tudja, hogyan kell reagálni és támogatni a gyerekeket és családokat, ha bántalmazás történik.

Néhány segítő gondolat az útmutató elkészítéséhez

 • Nincs olyan gyerekvédelmi útmutató, amely egységesen jó minden szervezetnek. Minden intézmény, projekt és tevékenység más és más, így a gyerekek védelmével kapcsolatos feladatok és fókuszok is eltérőek lehetnek. Érdemes más szervezetek gyerekvédelmi útmutatóját is megnézni, de nem érdemes teljesen lemásolni azokat. A Hintalovon Alapítvány útmutatóját itt olvashatod el!
 • Ha a szervezet tevékenysége ad erre alkalmat, akkor a gyerekvédelmi útmutatót a gyerekekkel együtt kell kidolgozni, vagy legalábbis érdemes bevonni őket a kidolgozás egy pontján, és velük konzultálni – ők tudják a legjobban, hogy mi működik és mi nem működik náluk.
 • A gyerekvédelmi útmutató legyen könnyen érthető és gyakorlatias, adjon praktikus válaszokat. Egy jó gyerekvédelmi útmutató nem hosszú.
 • Az útmutató kidolgozása során fontos a gyerekvédelmi rendszer más, külső szereplőivel is felvenni a kapcsolatot. A prevenciós szemléletet erősíti és tükrözi, ha a gyermekvédelemben dolgozó szereplők nem csak akkor fordulnak egymáshoz, amikor krízishelyzet van és segítségre, információra van szükségük egymástól, hanem akkor is, amikor nem egy helyzetet kell gyorsan megoldani, hanem felkészülnek ezekre a helyzetekre, információt osztanak meg egymással.
 • Az útmutatónak készüljön egy rövidített, a gyerekek számára is könnyen érthető változata. Fontos, hogy mind gyerekvédelmi útmutató, mind az útmutató gyerekverziója fent legyen a szervezet honlapján, könnyen elérhető helyen. 
 • A gyerekek védelmét folyamatosan szem előtt kell tartani, ezért érdemes az útmutatót évente felülvizsgálni. Nem csak a tartalmi elemeit, hanem a megvalósítását is, fontos feltenni azt a kérdést, hogy valóban segíti a gyerekek védelmét ez a dokumentum? Valóban használjuk a megelőzés és a helyzetek kezelése esetén? 
 • A gyerekvédelmi útmutató nem csak egy dokumentum, ezért nem is lehet egyik napról a másikra elvárni, hogy mindenki tudja a gyerekek védelmével kapcsolatos feladatát. Idő kell ahhoz, hogy egy szervezet minden tagja (munkatársak, szülők és gyerekek) tisztában legyenek azzal, hogy mit jelent a gyerekek biztonsága, és azt milyen eszközökkel tudja garantálni a szervezet.

Amennyiben úgy döntötök, hogy szívesen elkészítenétek gyerekvédelmi útmutatótokat, innen tudjátok letölteni az ehhez szükséges segédanyagainkat! Ha kérdésetek van vagy szívesen elkészítenétek az útmutatót velünk együttműködésben, írjatok nekünk!

További anyagaink

×
×

Cart