5+1 tipp, amit szülőként tehetsz az iskolai bántalmazás megelőzéséért

Te is tehetsz az iskolai bántalmazás megelőzéséért! Most megtudhatod, hogy szülőként mit tehetünk azért, hogy az iskola biztonságos hely legyen gyerekeink számára.

Hintalovon

2024. 06. 11.

Kampányt indított a Dörmi az iskolai bántalmazás megelőzéséért

Ha 2024. május 20. és június 30. között Dörmit vásárolsz, akkor minden Dörmi árának 1 %-ával a Hintalovon Alapítvány NEMECSEK Programját támogatod, ezzel is segítve az iskolai bántalmazás megelőzését.

A NEMECSEK Program 2017 óta a Hintalovon Gyerekjogi Alapítvány egyik kiemelt programja, amelynek célkitűzése, hogy az iskolával, tanárokkal, szakemberekkel együtt segítse a közösségnek megelőzni és kezelni a bántalmazó helyzeteket úgy, hogy a gyerekek minél nagyobb biztonságban legyenek. 
A program keretében lehetőség van arra is, hogy az iskolák létrehozzák a saját gyerekvédelmi útmutatójukat. A gyerekvédelmi útmutató (vagy másképpen gyermekvédelmi irányelv) segít abban, hogy egy olyan közösség jöhessen létre – ha úgy tetszik, egy olyan Grund – ahol mindenki jól van, biztonságban, és a legjobbat hozhatja ki magából. 

A gyerekek védelme akkor tud igazán megvalósulni, ha az egész közösség elköteleződik, így hoztunk néhány gondolatot, szempontot, amit szülőként megtehetünk azért, hogy az iskola biztonságos hely legyen a gyerekeink számára.

1. Szeretetteljes bánásmód és példamutatás

A legfontosabb, amit szülőként tehetünk a bántalmazás megelőzéséért, hogy mi magunk sem bántjuk a gyerekeket sem fizikailag, sem szavakkal. Ahhoz, hogy egy gyerek jelezze, ha bántják az iskolában, biztonságban kell éreznie magát a szülő mellett. Ennek egyik legfontosabb feltétele pedig a szeretetteljes bánásmód.
A gyerekek akkor is tanulnak, amikor mi nem is gondoljuk. Sőt, leginkább a tetteinkből tanulnak, nem a szavainkból. Így nagyon fontos, hogy szülőként mi is kedvesen és tisztelettel bánjunk egymással is. Ebből megtanulják a gyerekek, hogy mások bántása nem elfogadott. Tudjuk, hogy szülőnek lenni sokszor nehéz, mert a gyerekek akkor is figyelnek és lemásolják a mi viselkedésünket, amikor nem szeretnénk – amikor fáradtak, stresszesek vagyunk, éppen konfliktusunk van valakivel, vagy éppen nehéz napunk volt és csak túl akarjuk élni a napot. Ezért nagyon fontos ilyenkor is emlékeztetni magunkat: ahogyan mi bánunk másokkal, a gyerekeink is úgy fognak egymással bánni.

2. Sok-sok beszélgetés

Már egészen kicsi korban érdemes beszélgetni arról, amit az utcán, a buszon, a környéken láttok, később arról, hogy milyen napja volt, mi történt vele az iskolában. Légy jó hallgatóság, ne ítélkezz, ne javítsd ki, ne szakítsd félbe azt, amit mesél. Hagyd, hogy úgy ossza meg a tapasztalatait, gondolatait veled, ahogy ő jónak látja, miközben érezze, hogy ez érdekel téged. Legyen biztonságos megosztania veled, amit szeretne, úgy, ahogy ő szeretné. Óvodás- és kisiskoláskorban is nagyon fontos, hogy beszéljetek a napi történésekről, ha pedig bántalmazásról hallasz, semmiképp ne bagatellizáld el, ne maradjon következmények nélkül.

3.A Segítségkérés és az árulkodás közötti különbség

Fontos megtanítani azt is a gyerekeknek, hogy mi a különbség a segítségkérés és az árulkodás között, hogy mindig szabad és ér segítséget kérnie. Nem árulkodás az, ha jelzi, hogy bajban van valaki. Tudtad, hogy erről egy letölthető plakátunk is van az adományboltunkban?

4. Mindannyian egyediek vagyunk

Szülőként azzal is segíthetsz megelőzni a bántalmazást, hogy megtanítod a gyerekednek, hogy minden felnőtt, minden gyerek különleges, egyedi és a világ így kerek. Mások értékeinek elismerése, elfogadása hozzásegít minket ahhoz, hogy a békésebb közösségek jöjjenek létre. Erről is találsz plakátokat nálunk, amelyeket, akár az óvodában, iskolában is kitehettek a falra, faliújságra.

5. Érzelmek felismerése, empátia fejlesztése

Ha segítünk a gyerekeknek abban, hogy megfelelően kifejezzék és megnevezzék a saját érzelmeiket, felismerjék mások érzelmeit is, bele tudjanak helyezkedni mások helyébe, már sokat tettünk azért, hogy megelőzzük az iskolai kortárs bántalmazást. Ezek a képességek (az érzelmi intelligencia és empátia) fejlődése nagyban hozzájárul a bántalmazás megelőzéséhez. 

+1  Tudj meg többet az iskolai bántalmazásról!

A Dörmivel való együttműködésünk keretében létrehoztuk a Meddig játék a játék oldalat, ahol kitölthetsz egy izgalmas kvízt az iskolai bántalmazásról. Megtudhatod például, hogy kiket érinthet az iskolai kortárs bántalmazás, mik lehetnek a bántalmazás jelei és mit tehetsz a megelőzéséért. Ezen kívül további szervezeteket, könyveket, anyagokat is ajánlunk azért, hogy jobban elmélyíthesd tudásodat, baj esetén pedig tudd, kihez lehet fordulni.

Köszönjük a Dörminek a támogatást!

További anyagaink

×
×

Cart