Gyerekrészvétel a közösségi gyermekvédelem projektben

Hogyan dolgozott a Hintalovon Alapítvány a gyermekjogi követekkel a közösségi gyermekvédelem projektben? Olvasd el a beszámolót!

Hintalovon

2022. 06. 28.

A közösségi gyermekvédelem projektben a Hintalovon Alapítvány mindvégig együttműködött gyerek önkéntesekkel, a gyerekrészvétel elengedhetetlen része a munkánknak. A 15-17 évesekből álló, 3-6 fős csapat javaslatokkal szolgált a projekt felnőtt munkatársai számára, dolgozott a bántalmazásról szóló, gyerekek körében végzett online kutatás minden szakaszában, a budaörsi lakossági fórumon és véleményével segítette a projekt során készített dokumentumokat, beleértve egy helyi közösség számára készült cselekvési tervet is. Részvételük kiemelten fontos nézőpontot adott a közösségek (köztük a gyerekek) megszólításához és megerősítéséhez, és jól példázta annak erejét, amikor a gyerekeket bevonásával, velük közösen gondolkozunk a gyerekek védelméről.  

Miért fontos odafigyelni a gyerekekre? 

Az erőszak hatékony megelőzése és kezelése nem lehetséges a gyerekek véleményének figyelembe vétele nélkül. A közösségi gyermekvédelem is elképzelhetetlen a gyerekek bevonása, megerősítése nélkül. Miért?

 • A gyerekek részei a közösségeknek. 
 • A gyerekek hatékony védelme elképzelhetetlen a gyerekek véleményének figyelembe vétele nélkül. 
 • A gyerekek gyakran szívesebben fordulnak a kortársaikhoz, ha bántalmazás éri őket. 
 • A hatékony részvétel alapja a tájékoztatás.  

Tudj meg többet a gyerekrészvétel jelentőségéről az erőszak elleni védelemben, és töltsd le gyakorlati javaslatainkat.

Kik vettek részt a projektben?

A projektben résztvevő gyerekek a Hintalovon Alapítvány gyermekjogi követeiből kerültek ki. A jelentkezés önkéntes volt a projektben való részvételre. A tájékoztatásuk része volt, hogy megismerjék a projekt és a részvételük célját, annak menetét és kimenetelét. A jelentkezők mindegyike lehetőséget kapott a részvételre.

A közösségi gyerekvédelem projekt kutatási fázisában, 2021. januártól augusztusig, 2 lány és 1 fiú vett részt. 2021 októberében új gyermekjogi követek csatlakoztak az alapítványhoz, és a projekt új, a cselekvési terv kidolgozásáról szóló fázisához felhívást tettünk közzé a követek között. A 2021 októberétől 2022 májusáig szervezett találkozókon így 7-en vettek részt, köztük 2 fiú és 4 lány. 

A résztvevő gyerekekkel minden hónapban online találkoztak az alapítvány munkatársai a járványhelyzetre tekintettel. Munkájukat ketten támogatták, és közvetlenül dolgoztak a projekt munkatársaival. Részvételüket rendszeres képzésekkel támogatta az alapítvány, gyermekjogi, kommunikációs területeken. A közös munka gyermekvédelmi, etikai alapelveit a Hintalovon Gyermekvédelmi irányelve szabályozta, mely összhangban van az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága és a Keeping Children Safe által megfogalmazott alapelvekkel.

Miben vettek részt a gyerekek?

A követek részvételét a közös gondolkodás alapozta meg. A gyerekek szerepe több volt az egyszerű véleménynyilvánítástól, velük közösen együtt működve, a rendszeres beszélgetések alapján születtek döntések. A gyerekek a problémameghatározástól kezdve, a tervezésen, végrehajtáson át a kiértékelésig részt vettek a projektben.

 1. A kutatásban (2021. január-augusztus)

A gyerekek körében végzett online kutatást a gyerekekkel közösen készítettük el. Közösen határoztuk meg a kutatási kérdéseket és a módszertant. Az ő ötletük alapján készítettünk eset alapú kérdéssort, és együtt állítottuk össze az egyes szituációkat, ahol gyerekek valamilyen bántó helyzetbe kerülnek. A gyerekek részt vettek az online kérdőívek több körös tesztelésében, videót készítettek hozzájuk a tájékozott beleegyezés elősegítése érdekében, és segítettek a kérdőívek népszerűsítésében, az adatfelvételben. A követek az eredmények értelmezésében is közreműködtek. Minderről a kutatási jelentésben további információk érhetők el. 

 1. Figyelemfelkeltő, tájékoztató anyagok készítésében (2021. január-2022. május)

Előkészítő beszélgetéseket tartottunk arról, hogy milyen információk tisztázására van szükség, majd tartalmi és formai véleményezést kértünk róluk. A kutatás eredményei alapján további tájékoztató anyagokat készítettünk a segítségükkel. Beszélgettünk arról, hogy mennyire befogadható, és hogy bennünk milyen érzéseket kelt, milyen kérdésekhez vezet.

Részt vettek többek között az alábbi anyagok előkészítésében és véleményezésében:

 • A jelzésről (A gyerekek biztonsága közös felelősségünk!)
 • Így érd el, hogy bizalommal forduljanak hozzád!
 • Így mutasd be a segítő munkádat!
 1. A cselekvési terv előkészítésében (2021. október- 2022. május)

A találkozókon egy helyi közösség, Budaörs cselekvési tervének kidolgozásába vontuk be a gyerekeket. A találkozókon egy-egy témakört jártunk körül részletesebben. Beszélgettünk velük például:

 • A gyermekvédelmi jelzőrendszerről
 • A szakemberekben való bizalomról
 • Az információhiányról és a gyerekvédelmi rendszerrel kapcsolatos kérdéseikről
 • A lakóközösségek működéséről 
 • A közösségek megerősítésének lehetőségeiről
 • A közösségi terekről
 • Budaörs gyerekbarát honlapjáról
 • A cselekvési terv tartalmáról, céljáról, célcsoportjáról
 1. Budaörsi lakossági fórumon (2022. április 25.)

A projekt során közreműködő gyermekjogi követek közül ketten vettek részt a helyi közösség eseményen. Többen is jelezték részvételi szándékukat, de el szerettük volna kerülni azt, hogy a beszélgetésen “túlsúlyban” legyenek azok a gyerekek, akik nem kapcsolódnak Budaörs városához. Az esemény előtt felvázoltuk a gyermekjogi követek számára a tervezett tematikát és megbeszéltük velük a részvételük formáját, célját. A gyermekjogi követek a teljes programon részt vettek. Bemutatták az Alapítványnál végzett tevékenységüket, és a projektben végzett munkájukat. Fontos szerepük volt a “gyerekek tájékoztatása és a véleményük becsatornázása Budaörs mindennapi életébe” témájú kiscsoportos munkában. 

 1. Podcastot készítettek (2022. tavasz)

A kutatás eredményeire támaszkodva 3 gyermekjogi követ a Kamasz Kapu nevű podcastjükben beszélgetett az alapítvány egyik szakmai vezetőjével arról, hogy mit gondolnak a kamaszok a saját és kortársaik biztonságáról. A podcast a követek kezdeményezésére készült, melynek technikai megvalósítását, beleértve a vágást és a szerkesztést is, a követek végezték el.

Hogyan értékelték a gyerekek a projektben való részvételüket?

A közel kétéves projekt során két alkalommal tartottunk értékelő beszélgetést: a kutatási szakasz végét, illetve a projekt zárását követően, ahol értékelték a projektben betöltött szerepüket és véleményük figyelembevételét. Kíváncsiak voltunk, mit gondolnak a részvételük módjáról, a szervezésről, és a projekt és a saját hatásukról. A követek visszajelzést kaptak a részvételükről és hatásukról, és megosztottuk velük a budaörsi szakemberek visszajelzéseit is. 

A gyerekek főbb visszajelzései:

 • Különösen élvezték a kutatásnál a gyerek kérdőívhez készülő videó elkészítését, a kérdőívhez az esetek összeszedését, a podcast készítését, a budaörsi fórumot. 
 • Megfogalmazták, hogy jó volt beszélgetni a gyerekvédelemről és jó volt látni, hogy a felnőttek rájöttek, hogy gyerekek bevonása szükséges.
 • Fejlesztendő kérdésként a gyerekek a jelenlét rendszerességét, az online alkalmak nehézségét, időpontját, saját elfoglaltságokat említették.
 • A tervezhetőségét pozitívan értékelték.
 • Javaslatként jelent meg az írásos összefoglalók készítése a hiányzók számára is.

 Pár idézet a követektől:

Legjobb volt, ahogy hétről hétre összeszedtük, megírtuk azokat az eseteket, amik a kutatásban szerepeltek. De a szívem csücske mégis a podcast, azt biztosan magammal viszem.

Budaörsi fórum, lehetett látni, hogy megvalósult a projekt.

Jó, hogy a felnőttek ráeszméltek, hogy a gyerekek is kellenek ahhoz, hogy biztonságos környezetet teremtsünk.

Legfontosabb az egészben, hogy egyáltalán beszélgettünk erről a témáról, a közösségi gyerekvédelemről, és ha döntéshozó felnőttek is rájöttek, hogy fontos és segít a gyerekekkel beszélni erről, akkor már megérte.

Jó volt látni, hogy vannak emberek akiket ez érdekel, és akiknek fontos a véleményünk.

A podcast is nagyon közel állt hozzám. Kézzelfogható eredmény, amiben ott a hangom. Minden projekt kapcsán rájövünk, hogy a felnőttek nincsenek tisztában azzal, hogy ha gyerekekről beszélünk, akkor a gyerekekkel kellene először beszélni. Ez egyszerre megmelengeti a szívemet, és egyszerre mérges vagyok miatta, de legalább jó a kimenetel most.

A budaörsi találkozó nagyon emlékezetes maradt.

Legnagyobb öröm, hogy átment ez az üzenet, hogy titeket kell megkérdezni, amikor rólatok van szó.  Bárcsak kimerevíthetnénk azt a pillanatot, amikor a szakemberek megtudták, hogy amúgy veletek már szétcincáltuk a honlapot.

Önkormányzatokkal való együttműködési lehetőségekeinkről itt olvashatsz.

Kiemelt kép innen.

További anyagaink

×
×

Cart

A weboldal sütiket használ.

Cookie-kat használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabására, a közösségi média funkciók biztosítására és forgalmunk elemzésére. Webhelyünk Ön általi használatára vonatkozó információkat megosztjuk közösségi médiával, hirdetési és elemző partnereinkkel is, akik egyesíthetik azokat más információkkal, amelyeket Ön biztosított számukra, vagy amelyeket a szolgáltatásaik Ön általi használatából gyűjtöttek össze.