Elkészült a Pendula Óvoda saját gyerekvédelmi útmutatója

A Pendula Óvoda is csatlakozott a NEMECSEK Programhoz és a Hintalovon Alapítvánnyal szorosan együttműködve készíti el saját gyermekvédelmi irányelvét.

Hintalovon

2022. 04. 26.

A Pendula Óvoda is csatlakozott a NEMECSEK Programhoz és a Hintalovon Alapítvánnyal közösen készíti el saját gyermekvédelmi irányelvét. 

Jelentős lépés, ha egy közösség úgy dönt, hogy felülvizsgálja jelenlegi kereteit, és aktívan tesz azért, hogy minél biztonságosabban tudjon működni. Egy szervezet akkor működik megfelelően, ha minden tagja – felnőttek és gyerekek egyaránt – biztonságban érzi magát. A biztonságos működés az átlátható keretrendszerből fakad, ami világos, egyértelmű és a gyakorlatban is megállja a helyét. Ezt a keretrendszert hívjuk mi gyermekvédelmi irányelvnek

A Pendula Óvoda négy évvel ezelőtt nyitott, nonprofit intézményük az inkluzív szemlélet vallja. Nyitott, befogadó, kreatív műhely, ahol mindenki a saját ritmusában, a saját útját járva lehet a közösség része. Az óvoda a Világszép Alapítvány egyik szakmai programjának a része, amely szintén rendelkezik már saját gyermekvédelmi irányelvvel.

Hisszük, hogy az óvoda, amely elköteleződik a befogadó, elfogadó szemlélet mellett, olyan alap értékekből indul ki, amely szem előtt tartja, hogy minden gyerek, gyerekeket körülvevő felnőtt, egyedi és különleges. A sokszínűséget értéknek tekintjük. Tudjuk, hogy az inklúzió egy folyamat, ami nem ér véget egy bizonyos ponton. A Hintalovon Alapítvánnyal együttműködve – a gyermekvédelmi irányelv kialakításával – egy olyan élő dokumentumot szeretnénk létrehozni, ami képviseli és védelmezi a gyerekek sokszínűségét. Bavalics Laura – vezető óvodapedagógus

Az inklúzió minden gyermek jelenlétéről, részvételéről és eredményességéről szól. Külön hangsúlyt fektetnek azokra a gyerekcsoportokra, ahol a háttérbe szorulás,kiközösítés, kirekesztés vagy az alulteljesítés veszélyének vannak kitéve. Az óvoda célja, hogy az egyéni differenciálás, fejlesztés mentén úgy alakítsák ki a nevelési, tanulási környezetet, hogy az megfeleljen a gyerekek sokféleségének.

Hogyan kezdjetek neki a gyermekvédelmi irányelv kidolgozásának?

A gyermekvédelmi irányelv akkor igazán alkalmazható, használható, ha az adott szervezetre szabott, egyéni. Tükrözi az elköteleződést, a szervezet értékrendszerét, és jól illeszkedik a gyakorlati működéséhez, hétköznapjaihoz. A gyermekvédelmi útmutató kidolgozásakor arra kell törekedni, hogy azt a közösség minden tagja sajátjának érezze, amelyben a gyerekek és a felnőttek szempontjai is megjelennek. Csak így válhat alkalmassá arra, hogy mindenki számára elfogadható és átlátható kereteket biztosítson.

Az irányelv elkészítésének első lépése az audit, ami során felmérjük, hogy milyen dokumentumok, eszközök állnak jelenleg rendelkezésre, és mik azok, amik hiányoznak a biztonságos működéshez. Az audit során kiderül, hogy milyen további lépésekre lesz szükségetek ahhoz, hogy az útmutatót meg tudjátok írni és a gyakorlatban valósítani. Ez elsőre talán bonyolult folyamatnak tűnik, de ingyenesen elérhető és letölthető, kész sablonokat és mintákat adunk hozzá, illetve ingyenes online tananyagot biztosítunk. Ráadásul ha egyszer elkészítitek, végigmentek az összes lépésen, akkor minden későbbi problémás kérdés megoldása egyszerűvé, egyértelművé válik. És ami még ennél is fontosabb: az útmutató betartásával nem csak kezelhetőek lesznek az esetek, hanem megelőzhetővé válik a bántalmazás!

Amennyiben úgy döntötök, hogy ehhez a folyamathoz szeretnétek a Hintalovon Alapítvány segítségét is igénybe venni díjazás ellenében, írjatok nekünk!

Forrás: Pendula Óvoda

További anyagaink

×
×

Cart