Online webinárium a közösségi gyermekvédelemről

Milyen szerepe van a közösségeknek a gyerekek védelmében? Hogyan lehet a közösségeket megerősíteni, ezáltal a gyerekek életét biztonságosabbá tenni? A Hintalovon Alapítvány két éve tartó projektjében többek közt ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Hintalovon

2022. 06. 22.

Hogyan lehet a közösségeket megerősíteni, ezáltal a gyerekek életét biztonságosabbá tenni? Milyen szerepe van a közösségeknek a gyerekek védelmében?
A Hintalovon Alapítvány két éve kezdődő programjában ezekre a kérdésekre kereste a választ gyerekek, szülők, szakemberek és egy helyi közösség bevonásával. 2022. június 28-án egy interaktív webináriumon a tapasztalatok megosztásán, beszélgetéseken kívül szó lesz még a közösségi gyerekvédelem lehetőségeiről hazánkban.

A webinárium címe: A gyerekek biztonságához egy egész falu kell – A közösségi gyermekvédelem lehetőségei

A webinárium időpontja és helye: 2022. június 28., kedd, 13:30-16:30, Zoom

Regisztráció: Childhub oldalán

A gyerekek bántalmazással szembeni védelmével legtöbbször csak akkor foglalkozunk, amikor már megtörtént a baj. Ilyenkor gyakran a személyes felelősségre, mulasztásokra és a hibákra helyeződik a hangsúly, pedig fontos felismernünk, hogy a gyerekek védelme a társadalom közös felelőssége is. A gyerekek akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha a közösség tagjai felismerik a bántalmazás jelenségét és tisztában vannak azzal, hogy – szakemberként vagy magánszemélyként – mit tudnak tenni akkor, ha ilyen esetről tudomást szereznek. Erről szól a közösségi gyermekvédelem, melynek lehetőségeit a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány kétéves projektje járta körül. 

Az online webináriumon prezentáljuk a gyerekekkel szembeni erőszakról szóló hazai kutatás eredményeit, ismertetjük egy helyi közösséggel való együttműködés tanulságait és az ezen keresztül kialakított akciótervet. Beszélgetünk szervezési, módszertani és elméleti kérdésekről, és kiemelten foglalkozunk a gyerekek részvételének a kérdésével, amely a projekt valamennyi szakasza során hangsúlyos volt. A programon lehetőség lesz egymás tapasztalatainak megosztására és az interakcióra. 

PROGRAM

  1. A közösségi gyerekvédelemről

Miért fontos a közösségek megerősítése a gyerekek védelme érdekében?Mi az a közösségi gyermekvédelem? 

2. Kutatási eredmények

Milyen kihívásokra mutatott rá a több mint 10.000 felnőtt és 1400 gyerek válaszát összesítő hazai kutatás? Mit gondolnak a magyarországi gyerekek és a felnőttek a bántalmazásról és a gyerekekkel szembeni erőszakról? 

3. Esettanulmány és egy cselekvési terv bemutatása

Mit tehet egy helyi közösség a gyerekek védelméért? Milyen lépések szükségesek, és mik a budaörsi együttműködés tanulságai?

  1. Gyerekek részvételének fontossága az erőszak elleni védelemben 

Hogyan vettek részt a gyerekek a projektben és milyen módszertani és gyakorlati tanulságokhoz vezettek? Miért fontos a gyerekek bevonása és véleményük figyelembevétele a biztonság szempontjából? 

ELŐADÓK:

  • Vaskuti Gergő, a Hintalovon NEMECSEK programjának szakmai vezetője
  • Balogh Karolina, a közösségi gyerekvédelemről szóló kutatás vezetője
  • Németh Barbara, a Hintalovon Gyermekrészvétel programjának vezetője
  • Az alapítvány 17 éves Gyermekjogi Követe

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

További anyagaink

×
×

Cart