Online webinárium a közösségi gyermekvédelemről

Milyen szerepe van a közösségeknek a gyerekek védelmében? Hogyan lehet a közösségeket megerősíteni, ezáltal a gyerekek életét biztonságosabbá tenni? A Hintalovon Alapítvány két éve tartó projektjében többek közt ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Hintalovon

2022. 06. 22.

Hogyan lehet a közösségeket megerősíteni, ezáltal a gyerekek életét biztonságosabbá tenni? Milyen szerepe van a közösségeknek a gyerekek védelmében?
A Hintalovon Alapítvány két éve kezdődő programjában ezekre a kérdésekre kereste a választ gyerekek, szülők, szakemberek és egy helyi közösség bevonásával. 2022. június 28-án egy interaktív webináriumon a tapasztalatok megosztásán, beszélgetéseken kívül szó lesz még a közösségi gyerekvédelem lehetőségeiről hazánkban.

A webinárium címe: A gyerekek biztonságához egy egész falu kell – A közösségi gyermekvédelem lehetőségei

A webinárium időpontja és helye: 2022. június 28., kedd, 13:30-16:30, Zoom

Regisztráció: Childhub oldalán

A gyerekek bántalmazással szembeni védelmével legtöbbször csak akkor foglalkozunk, amikor már megtörtént a baj. Ilyenkor gyakran a személyes felelősségre, mulasztásokra és a hibákra helyeződik a hangsúly, pedig fontos felismernünk, hogy a gyerekek védelme a társadalom közös felelőssége is. A gyerekek akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha a közösség tagjai felismerik a bántalmazás jelenségét és tisztában vannak azzal, hogy – szakemberként vagy magánszemélyként – mit tudnak tenni akkor, ha ilyen esetről tudomást szereznek. Erről szól a közösségi gyermekvédelem, melynek lehetőségeit a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány kétéves projektje járta körül. 

Az online webináriumon prezentáljuk a gyerekekkel szembeni erőszakról szóló hazai kutatás eredményeit, ismertetjük egy helyi közösséggel való együttműködés tanulságait és az ezen keresztül kialakított akciótervet. Beszélgetünk szervezési, módszertani és elméleti kérdésekről, és kiemelten foglalkozunk a gyerekek részvételének a kérdésével, amely a projekt valamennyi szakasza során hangsúlyos volt. A programon lehetőség lesz egymás tapasztalatainak megosztására és az interakcióra. 

PROGRAM

  1. A közösségi gyerekvédelemről

Miért fontos a közösségek megerősítése a gyerekek védelme érdekében?Mi az a közösségi gyermekvédelem? 

2. Kutatási eredmények

Milyen kihívásokra mutatott rá a több mint 10.000 felnőtt és 1400 gyerek válaszát összesítő hazai kutatás? Mit gondolnak a magyarországi gyerekek és a felnőttek a bántalmazásról és a gyerekekkel szembeni erőszakról? 

3. Esettanulmány és egy cselekvési terv bemutatása

Mit tehet egy helyi közösség a gyerekek védelméért? Milyen lépések szükségesek, és mik a budaörsi együttműködés tanulságai?

  1. Gyerekek részvételének fontossága az erőszak elleni védelemben 

Hogyan vettek részt a gyerekek a projektben és milyen módszertani és gyakorlati tanulságokhoz vezettek? Miért fontos a gyerekek bevonása és véleményük figyelembevétele a biztonság szempontjából? 

ELŐADÓK:

  • Vaskuti Gergő, a Hintalovon NEMECSEK programjának szakmai vezetője
  • Balogh Karolina, a közösségi gyerekvédelemről szóló kutatás vezetője
  • Németh Barbara, a Hintalovon Gyermekrészvétel programjának vezetője
  • Az alapítvány 17 éves Gyermekjogi Követe

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

További anyagaink

×
×

Cart

A weboldal sütiket használ.

Cookie-kat használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabására, a közösségi média funkciók biztosítására és forgalmunk elemzésére. Webhelyünk Ön általi használatára vonatkozó információkat megosztjuk közösségi médiával, hirdetési és elemző partnereinkkel is, akik egyesíthetik azokat más információkkal, amelyeket Ön biztosított számukra, vagy amelyeket a szolgáltatásaik Ön általi használatából gyűjtöttek össze.