Az online iskolai bántalmazásról – plakát

Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le plakátunkat!

Az online iskolai bántalmazás (cyberbullying)

Töltsd le plakátunkat és tegyétek ki az osztályterembe, folyosóra vagy a faliújságra, minél többen tudják meg, hogy mi is valójában az online iskolai bántalmazás és mit tehetünk áldozatként vagy szemtanúként.

Halljuk? Látjuk? Tudjuk?

Régen mindig azt mondták a felnőttek, hogy bántani nem csak tettekkel, hanem szavakkal is lehet. Azaz, hogy a verekedés és a csúfolódás ugyanaz. Szerintem régen sem és most sem mindig hisszük el, hogy ez tényleg így van. Mert míg a vér és a sebek látványától mindenki elborzad, addig a csendben a sarokban sírdogáló lány, vagy fiú látványától nem. (Sőt!)  Az online iskolai bántalmazás azonban egy olyan jelenség, amiben nemhogy az elhangzott verbális bántalmazó szavakat nem halljuk, de még csak az az okozta könnyeket sem látjuk. Az egész folyamat láthatatlan. De attól, mert valamit nem látunk, azért tudjuk, hogy létezik, ugye?

Az online iskolai bántalmazás (cyberbullying), bármennyire is új fogalomként hathat, bizony nagyon régóta velünk van.

Ahogy az internet az életünkbe lépett, úgy lett egyre nagyobb tere az online bántalmazásnak is és lettek egyre többen  Cyber Cyrano-k. Ráadásul sokkal veszélyesebb, hiszen vannak olyan helyzetek és esetek, amikor valódi arc és név nélkül lehet egymást bántani. Ekkor a láthatatlanság okán gyakran születhet az a téves képzet, hogy mindennek nincsen semmilyen következménye. Pedig van.

Szakmai anyagunkból megtudhatod, hogy mi is pontosan az online iskolai bántalmazás, miért olyan bántó, mit tehetsz, ha te vagy az áldozat és hogyan segíthetsz másoknak, ha észrevetted, hogy egy társad áldozattá vált.

 

Egyiken be…

 

Vajon amikor egy anyuka vagy apuka azt mondja a gyerekének, aki hazaérvén elmesélni, hogyan bántották őt az iskolába, hogy Egyik füleden be, a másikon ki, akkor tényleg elképzelik, ahogy a bántó mondat – a végén akár felkiáltójellel-  bemegy a gyerek egyik fülén és kijön a másikon, anélkül, hogy odabent ne okozott volna valami bajt?

Vagy az Egyszerűen nézd őt levegőnek! tanácsnál tényleg elképzelhető, amint a gyerekek egy-egy rúgást, ütést vagy beszólást teljesen figyelmen kívül hagynak?

Szerencsére mára már a tudatos és felelős szülők fejében világosság vált, hogy ezek a mondatok talán ugyanolyan bántóak, mint, amik miatt a gyerek a felnőtthöz fordult segítségül.

Na, de mi van a láthatatlan mondatokkal? Mi van azokkal, amiket sem nem hallunk, sem nem látunk? A mondatok, amik csak fennakadnak abban az internet nevű hálóban, ami hálóról már tudjuk, hogy összeköt, de hogy nem véd meg, az biztos. Mit okozhatnak a láthatatlan mondatok? S milyen tanáccsal lehet szolgálni, ha áldozatként vagy szemlélőként vagyunk benne a folyamatban?

Szakmai anyagunkban szeretnénk olyan valódi tanácsokat adni, amik nem okoznak további sebeket, és nem kérnek lehetetlent a gyerekektől. Egy olyan valódi hálót biztosítani, ami megmutatja a gyerekeknek, hogy mi is valójában az online iskolai bántalmazás és miért is olyan bántó. Egy hálót, ami megvéd.

Plakátunk a Head & Shoulders kampánya során összegyűlt adománynak köszönhetően valósult meg, így letöltése ingyenes.

További anyagaink