8 kérdés, amit érdemes tudnod az iskolai bántalmazásról

Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le pdf-ben a válaszainkat!

Merj kérdezni!

A gyerekek és a felnőttek életében is vannak olyan témák, amiről nem akarnak, nem tudnak, vagy nem szeretnének beszélni. Ekkor szinte majdnem mindegy, hogy az ember milyen temperamentummal született; a csendet választja. Ez a csend azonban csak a fülünkkel hallható, belül óriási zaj van. A kettő között pedig szorongás, feszültség. Pedig bizony van más választás. Van a kaotikus zaj és a mélységes fojtó csend között még valami. A kérdés. Ha ezek a témák némaságra késztetik az embert, akkor meg kell tanulni kérdezni. A kérdés ugyanis felszabadít, a zajt lecsendesíti és a csendet megtöri.

Hogy segítsük ebben, összeírtunk 8 kérdést a kortárs iskolai bántalmazással kapcsolatban, amiket szinte biztosan mindenki megfogalmazott már, amikor úgy érezte, hogy egy olyan helyzetbe került, egy olyan mondatot hallott, egy olyan szituációt látott, amiben őt vagy mást bántás érte.

Egyáltalán mi is az az iskolai bántalmazás (bullying)?

Szakmai anyagunk nem csupán a kérdésfeltevéseben segít, hanem természetesen válaszokkal is szolgál. Megtudhatod, hogy mit is takar ez az egyre jobban a köztudatban megjelenő fogalom, milyen formái vannak, honnan ismered fel, hogy mit tehetsz, ha találkozol vele, s hova fordulhatsz segítségért.

S bízzunk abban, hogy amilyen gyorsasággal terjed az iskolai kortárs bántalmazás valódi fogalma, ugyanilyen gyorsan és szabadon fogalmazódik meg a témával kapcsolatban még 8, még 8 és még 8 kérdés. Miért? Mert a kérdés felszabadít.

Hogy vagy?

Hogy vagy? – kérdezi az angol, az olasz, az amerikai, de pontosan tudjuk, mert megtanultuk és tapasztaltuk, hogy igazából választ nem vár. Vagy csak annyit: Minden rendben.

Nem kell sokat töprengünk rajta, hogy rájöjjünk ez a kérdés-felelet a párbeszéd fogalmától igencsak messze áll.  Pedig nincs biztosabb módja az ismeretek és a tudás megszerzésének, mint a valódi kérdésfeltevés. Nem beszélve arról, hogy mennyi mindent is adhat valakinek már csak az, hogy valaki valóban megkérdi tőle: Hogy vagy?

Aki emellett elfogadja, hogy nem létezik rossz kérdés és meg tudja fogalmazni a gondolatait kérdés formájában, az teljesen biztos lehet benne hogy, amit válaszként megkap, az már a sajátja lesz. Miért? Mert a saját kérdésére, saját választ kap.

S hogy miért is jó, ha egy fogalomról saját tudásunk lesz? Mert biztonságban leszünk, mert felismerhetjük a jelenséget, mert tudjuk, hogy hova fordulhatunk segítségért és tudunk róla beszélni.

Szakmai anyagunkban feltettünk 8 valódi kérdést az iskolai kortárs bántalmazással kapcsolatban. Olyan kérdéseket, amiket bárki megfogalmazhat magában. Szeretnénk egy olyan szakmai összefoglalóval segíteni, ami szemben a Hogy vagy? párbeszéddel, valódi kérdés-felelettel szolgál. Hogy a bennetek megfogalmazandó kérdések is válaszra találjanak, s hogy valódi tudás alakulhasson ki erről a nagyon régóta jelen lévő fogalomról.

Letölthető anyagunk a Head & Shoulders kampánya során összegyűlt adománynak köszönhetően valósult meg, így letöltése ingyenes.

További anyagaink