Tegyünk együtt az iskolai kortárs bántalmazás ellen!

Vásárolj bármelyik Rossmann üzletben Head & Shoulders terméket április 7-ig és támogasd ezzel NEMECSEK Programunkat!

Hintalovon

2023. 03. 02.

Ha 2023. február 27. és április 7. között Head & Shoulders (Procter & Gamble) termékeket vásárolsz bármelyik magyarországi Rossmann üzletben vagy a Rossmann Online Drogériában, most minden megvásárolt Head & Shoulders termék után 100 forintot adományoznak NEMECSEK Programunknak.

Egy, a Procter & Gamble által vezetett 2020-as nemzetközi tanulmányból kiderül, a tinédzserek úgy érzik, a korpásodás megakadályozza őket abban, hogy olyan tevékenységet végezzenek, amelyekben különben szívesen részt vennének.

A tinik arról is beszéltek, hogy szorongás, önbizalomhiány és magas stressz szint nehezíti meg az életüket, a korpásodás pedig hatással van a baráti kapcsolataikra és arra, mit gondolnak személyes megjelenésükről.

A korpásodás egy teljesen normális bőrprobléma, amely minden második embert érint. Szerencsére könnyen kezelhető, mégis, mint sok más dolog, a tévhitek és a megbélyegzés miatt ez akár iskolai kortárs zaklatás forrása lehet.

De mit is jelent pontosan a kortárs bántalmazás, más néven „bullying”?

Kortárs bántalmazásnak azt a helyzetet nevezzük, amikor egy gyerek, vagy gyerekek egy csoportja tudatosan, szándékosan, rendszeresen olyat tesz, vagy mond, amely bántó egy másik gyereknek és túlmutat az alkalmi konfliktuson. A szerepek állandósulnak, a viszonyok pedig kiegyenlítetlenek.

Bullying során a legtöbbször a bántalmazónak és az áldozatnak szenteljük a figyelmet, nem gondolva arra a fontos dologra, hogy a bántalmazás a legtöbbször szemtanúk jelenlétében zajlik. A megfigyelők szerepe kulcsfontosságú, meghatározhatja a bántalmazás folytatását, vagy megszűnését.

Bullying esetén nem csak fizikai bántalmazásra kell gondolnunk, mivel a kortárs bántalmazásnak többféle típusa létezik. Történhet fizikailag, verbálisan vagy akár online is. Fizikai bántalmazás például a verekedés, szóbeli pedig a becsmérlő, megalázó és bántó szavak használata a másikkal szemben. A kiközösítést és zsarolást is ide sorolhatjuk. Ezek online formáját „cyberbullying”-nak hívják.

Mit tehetünk ellene?

Ha kortárs bántalmazásról beszélünk, a legtöbbet a megelőzésért tehetünk. Ha azonban már kialakult helyzetet szeretnénk kezelni, fontos, hogy az érintettek tudják, hogy kihez fordulhatnak segítségért.

A szervezetnek átlátható kereteket és egyértelmű szabályokat kell felállítania a bántalmazás megelőzésére, kezelésére és utánkövetésére. Ebben segít a NEMECSEK Program gyermekvédelmi irányelve.

Hogyan segít a NEMECSEK Program?

A NEMECSEK Program abban segít, hogy a gyerekekkel foglalkozó szervezetek– iskolák, óvodák, sportegyesületek és egyéb szervezetek – megtalálják a saját megoldásukat, válaszaikat a biztonságos együttműködésre, és létrehozzák saját gyermekvédelmi irányelvüket.

Ezen felül tartunk interaktív előadásokat, workshopokat, tréningeket a gyerekeket körülvevő szakemberek számára. 

Ha érdeklődsz programunk iránt, írj nekünk!

Köszönjük a Procter & Gamble -nek a támogatást!

További anyagaink

×
×

Cart

A weboldal sütiket használ.

Cookie-kat használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabására, a közösségi média funkciók biztosítására és forgalmunk elemzésére. Webhelyünk Ön általi használatára vonatkozó információkat megosztjuk közösségi médiával, hirdetési és elemző partnereinkkel is, akik egyesíthetik azokat más információkkal, amelyeket Ön biztosított számukra, vagy amelyeket a szolgáltatásaik Ön általi használatából gyűjtöttek össze.