Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat egyedülálló gyerekvédelmi programmal rendelkezik

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és a Hintalovon Alapítvány közötti együttműködés 2020 óta tart. Évről-évre egyre több kerületi szakemberrel dolgozunk együtt a minél hatékonyabb gyerekvédelem érdekében és egyre több óbudai lakos figyelmét hívjuk fel a gyerekjogok fontosságára. Az önkormányzat egyedülálló gyerekvédelmi programja a NEMECSEK Program munkatársaival valósul meg.

Hintalovon

2023. 10. 14.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és a Hintalovon Alapítvány közötti együttműködés 2020 óta tart. Évről évre egyre több kerületi szakemberrel dolgozunk együtt a minél hatékonyabb gyerekvédelem érdekében és egyre több óbudai lakos figyelmét hívjuk fel a gyerekjogok fontosságára. Az önkormányzat egyedülálló gyerekvédelmi programja a NEMECSEK Program munkatársaival valósul meg.

A 2021-ben végzett tevékenységeinket a tavalyi és az idei évben tovább bővítethettük. Az alábbiakban összeszedtük azokat a gyermekvédelmi lépéseket, amelyek az elmúlt két évben valósultak meg.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat gyermekvédelmi programjának elemei

  • Havonta ingyenes jogsegélyszolgálatot és tanácsadást tartunk a harmadik kerületben élők vagy ott dolgozók számára. Ezen alkalmakkor a Hintalovon Alapítvány jogásza és pszichológusa válaszol az érdeklődők megkereséseire egy-egy zárt, online, 40 perces tanácsadás keretében.
  • Több plakátkampányt is indítottunk az Önkormányzattal az alapítvány által készített kreatívok alapján a kerületi óvodákban. Ebben olyan lényeges témákra hívjuk fel a figyelmet, mint a szülő-gyerek közötti pozitív kommunikáció fontossága, a tudatos digitális szülőség vagy a gyerekrészvétel fontossága.
  • Az érdeklődő harmadik kerületi bölcsődékkel együttműködve kidolgoztunk egy közös, az összes bölcsődére vonatkozó gyerekvédelmi útmutatót. Személyesen találkoztunk a kerületi bölcsődék nevelőivel, majd egy kisebb gyermekvédelmi munkacsoporttal a helyzetértékelés folyamatán mentünk végig. A munkacsoport átnézte a bölcsődéket szabályzó legfontosabb dokumentumokat, majd személyes találkozások keretében a gyakorlatban előforduló, de a dokumentumokban nem szabályozott bántalmazás eseteire tértünk ki. Ezután elkészítettük a bölcsikre szabott gyerekvédelmi útmutatót, ehhez további két képzést nyújtottunk a kerületi bölcsőde nevelőinek, illetve nyomon követtük az útmutatót kidolgozását és véglegesítését.
  • A gyerekvédelemmel kapcsolatos hasznos információkról e-mail-kurzusokat készítettünk a szakemberek és a kerületi lakosok számára. A kurzusok az online biztonság, a közösségi gyerekvédelem és a gyerekrészvétel témáit járják körül. A kerületi lakosoknak szóló kurzusokra az önkormányzat honlapján lehet feliratkozni.
  • Online előadásokat tartottunk a kerület Facebook oldalán az óbudai szülőknek számos, őket érintő témában.
  • Kríziskommunikációs workshopot tartottunk 2022-ben azon szakembereknek, akik munkájuk során a háborús menekült családokkal léptek kapcsolatba.
  • Rendszeresen jelzőrendszeri képzéseken vesznek részt az óbudai szakemberek a jelzőrendszer együttműködésének javítása érdekében.
  • Konfliktuskezelő tréningekre, szakmai előadásokra és beszélgetésekre kértek fel minket több intézményben.
  • Az Óbuda Gyereknapon a Hintalovon Alapítvány sátrában játékos ismeretterjesztő feladatokkal készültünk, a nagyobb gyerekeket és a szülőket invitáltuk játékos foglalkozásra a gyerekjogok témájában.
  • Több egyedi esetben nyújtottunk konzultációs alkalmakat az Önkormányzat szakembereinek akár telefonon, akár-emailben, akár személyesen.

Évek óta dolgozunk együtt a Hintalovon Alapítvánnyal és elmondhatjuk, hogy ezen időszak alatt sok előrelépés történt a III. kerületben a gyermekvédelem területén. Hiszünk benne, hogy a gyermekek biztonságának megteremtéséhez a legfontosabb eszköz a prevenció és az ehhez kapcsolódó, az intézményeket és a civileket, szülőket egyaránt érintő oktatás: ezen területeken különösen nagy támogatást kaptunk a Hintalovon munkatársaitól. És persze fontos megemlíteni a rendszeres jogsegély szolgáltatást is, amely jó néhány kerületi lakosnak nyújtott már értékes segítséget.

dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat polgármestere

A NEMECSEK Program számtalan formában tudja segíteni az önkormányzatok munkáját. Lehetőség van jelzőrendszeri képzésekre, gyermekjogi fogadóórákra vagy akár családi rendezvényeken való helyszíni kitelepülésekre. Az együttműködés lehetséges formáiról itt találhatóak további részletek. Bővebb információkért írj nekünk!

További anyagaink

×
×

Cart