Közösségi gyermekvédelem Budaörsön

Egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell. Sokszor mondjuk ezt, de mit is jelent ez pontosan és mit takar a közösségi gyerekvédelem?

Hintalovon

2022. 06. 28.

Azt mondjuk, hogy egy gyerek felneveléséhez egy egész falura van szükség. De mit is jelent ez pontosan? A közösségi gyermekvédelem alapgondolata, hogy a gyerekek biztonsága egy egész közösség felelőssége. Csak akkor garantálható, ha mindenki tesz érte. A gyerekek védelme akkor a legbiztosabb, ha a közösség tagjai felismerik a bántalmazás jeleit, valamint tisztában vannak azzal, hogy – szakemberként vagy magánszemélyként – mit tehetnek akkor, ha ilyen esetről szereznek tudomást. 

A kezdetek

Budaörs városával 2017 óta több területen is együttműködünk. Gyermekvédelmi irányelvet és koncepciót dolgoztunk ki az önkormányzat számára, képzéseket, trainingeket és előadásokat tartottunk a városban dolgozó szakembereknek és az itt élő felnőtteknek. Ezenkívül havi rendszerességgel tartunk ingyenes gyermekjogi tanácsadást.

A sok éves együttműködésből származó tapasztalatok mellett a közösségi gyermekvédelem projekt során egy 4 alkalmas fókuszcsoportos kutatást is megvalósítottunk ahol budaörsi szakemberekkel és szülőkkel beszélgettünk a gyerekek biztonságával kapcsolatos kérdésekről. Érintettük város fő kihívásait, a szakemberek, szülők és gyerekek kapcsolatát és a fejlesztési lehetőségeket is. A közös beszélgetések egyik tanulsága többek között,  hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagok (pedagógusok, védőnők, háziorvosok stb.) közötti kapcsolat erősítésre szorul. Emellett fontos lenne olyan programok szervezése, amelyek során szakemberek, szülők és gyerekek tudnának közösen gondolkodni és tapasztalatot cserélni a gyerekek védelmével kapcsolatban. A szakemberek hangsúlyozták egy minél több gyereket elérő kortárs segítő hálózat kialakításának, vagy a jelenleg is működő hálózat kapacitásbővítésének a fontosságát is.

Következő lépés

A korábbi kutatási- és egyéb tapasztalatokra építve, összeállítottunk egy részletes javaslatcsomagot Budaörs Önkormányzata számára. Ebben megfogalmazásra került, hogy milyen pontokon és hogyan lehetne tovább erősíteni a közösség tagjainak aktivitását a gyerekek biztonsága terén. A javaslatban kitértünk arra is, hogy hogyan lehetne a gyerekek és a felnőttek bántalmazással kapcsolatos tudását és tudatosságát erősíteni, hogyan lehetne elősegíteni a szakemberek és a lakosság közötti kapcsolatokat, hogyan lehetne támogatni a kisközösségeket. Az ajánlásokat több körben megvitattuk és pontosítottuk a városban dolgozó szakemberek egy csoportjával, valamint az Alapítvány Gyermekjogi Követeivel is.

A véglegesített, elkészült javaslat képezte az alapját a projekt záró eseményének. A zárórendezvényen a szülőkkel, gyerekekkel és szakemberekkel közösen tekintettük át a gyerekek biztonságának növelésének, a közösségi gyermekvédelem erősítésének lehetőségeit. A 29 fővel megvalósult eseményen a városi önkormányzat munkatársai mellett a helyi gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai, a szülői munkaközösségek vezetői, diákönkormányzati képviselők és a gyermekjogi követek vettek részt.

Az esemény céljaként azt tűztük ki, hogy a közösség tagjai megismerjék egymást, legyen lehetőségük közösen gondolkodni és konkrét lépéseket megfogalmazni a gyerekek biztonságával,illetve a közösségi gyermekvédelem erősítésével kapcsolatban.

Ezen az eseményen 4 fő témára fókuszáltunk:

A gyerekek védelmével kapcsolatos tudás növelése Budaörs lakosainak a körében.

A közösségi gyermekvédelem szempontjából fontos, hogy a gyerekek és a felnőttek ismerjék a gyermekekjogokkal, gyermekvédelemmel és a gyerekek biztonságával kapcsolatos kérdéskört. A kutatásunk, valamint az azt követő megbeszélések alapján kiemelten fontos, hogy minél több szó essen a gyermekvédelmi rendszer felépítéséről, a jelzéstevésről, az online biztonságról és a gyerekeket érintő helyi lehetőségekről, kezdeményezésekről.

Helyi közösségek erősítése, a budaörsi emberek közötti kapcsolatok szorosabbá tétele. 

A gyerekek védelme szempontjából fontosak a helyi közösségek.Ezek a közösségek szerveződhetnek fizikai közelség alapján (pl. ugyanarra a játszótérre járó családok), vagy valamilyen intézményi kapcsolódás alapján (pl. ugyanabba az osztályba/iskolába járó gyerekek családjai). A szülők ismerik egymást és a gyerekeket, információkat osztanak meg egymással, a felmerült nehézségeket közös összefogással, együttműködéssel sok esetben eredményesen tudják megoldani. 

A gyerekek tájékoztatása és a véleményük becsatornázása Budaörs mindennapi életébe.

A gyerekeket érintő nehézségekről, illetve a gyerekek igényeiről leginkább ők maguk rendelkeznek tudással – éppen ezért érdemes a közösséget érintő döntések folyamatába minél inkább bevonni őket is. Ennek több formája elképzelhető, a gyermekek részvétele több szinten valósítható meg. Egyrészt figyelembe lehet venni a véleményüket (pl. online kérdőív formájában). Másrészt akár közvetlenül is be lehet vonni őket a közösséget érintő döntések meghozatalába (pl. gyerek képviselő delegálása a döntéshozó testületbe).

A hasznos időtöltés lehetőségeinek bővítése a budaörsi gyerekek és családok számára. 

A kutatás során világos problémaként fogalmazódott meg, hogy a gyerekek számára nincsen elég, a közelben elérhető, megtartó, hasznos időtöltésre szolgáló programlehetőség, platform. Mind a szülők, mind a szakemberek visszajelezték, hogy jó lenne kialakítani, vagy a gyerekek számára különböző programokkal vonzóbbá tenni a már elérhető lehetőségeket, kezdeményezéseket.

Konklúziók

A résztvevők visszajelzése alapján az egyik legfontosabb tanulság az volt, hogy a gyerekeket érintő kérdésekre akkor kaphatják a leghitelesebb válaszokat, ha a gyerekeket is megkérdezik és velük együttműködve találják meg a válaszokat. A találkozó végén emellett sok olyan konkrétum fogalmazódott meg, amely a gyerekek biztonságát, a közösségi gyermekvédelem erősödését szolgálja a jövőben. Ennek megfelelően rendszeres találkozókat szerveznek majd, amelyeken a szakemberek, a szülők és a gyerekek találkozhatnak és konzultálhatnak egymással. Ezenkívül a szakemberek rövid, a munkájukat bemutató anyagokat állítanak össze, amelyek a terjesztésében a szülői munkaközösségek is szerepet vállalnak. Végezetül a helyi diákönkormányzatok bevonásával felmérik a budaörsi gyerekek biztonsággal kapcsolatos igényeit; a témában cikksorozatot indítanak a helyi oline újságban.

Önkormányzatokkal való együttműködési lehetőségeinkről itt olvashatsz.

További anyagaink

×
×

Cart

A weboldal sütiket használ.

Cookie-kat használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabására, a közösségi média funkciók biztosítására és forgalmunk elemzésére. Webhelyünk Ön általi használatára vonatkozó információkat megosztjuk közösségi médiával, hirdetési és elemző partnereinkkel is, akik egyesíthetik azokat más információkkal, amelyeket Ön biztosított számukra, vagy amelyeket a szolgáltatásaik Ön általi használatából gyűjtöttek össze.