Hogyan biztosítsuk a gyerekjogokat egy gyerekekkel dolgozó szervezeten belül?

Hogyan biztosítsuk a gyerekjogokat? Mi az a gyerekvédelmi jelzőrendszer? Szakmai beszélgetés a Hintalovon Alapítvánnyal és a Piros Kakaóval

Hintalovon

2021. 06. 04.

Hogyan tudjuk a gyerekjogokat egy gyerekekkel dolgozó szervezeten belül biztosítani? – Beszélgetés a Piros Kakaóval

Hogyan biztosítsuk a gyerekjogokat? Mi az a gyerekvédelmi jelzőrendszer? Szakmai beszélgetés a Hintalovon Alapítvány NEMECSEK Programjának keretében a Piros Kakaóval a gyerekjogok témaköréről

Május 29-én Vaskuti Gergővel, a Hintalovon Alapítvány NEMECSEK programjának szakmai vezetőjével konkrét dilemmákon, eseteken és helyzeteken keresztül beszélgettek a gyerekek mindenek felett álló érdekéről, gyerekjogokról és a gyermekvédelmi jelzőrendszerről.

A Piros Kakaó gyerekpszichodráma csoportok kreatív, komplex eszköztárú gyerekeknek szóló programlehetőségek és folyamatosan megújuló ötletek összessége. Heti rendszerességű gyerekpszichodráma csoportokat szerveznek, emellett rendezvényeket, táborokat és workshopokat is rendszeresen hirdetnek. Célközönségük az 5-18 éves korú gyerekek és családjaik.
A Piros Kakaóra jellemző a biztonságos közeg megteremtése, a kreativitás, a nyitottság, a sokszínűség és az odafigyelés. Fontos számukra az, hogy a problémákra konstruktív megoldásokat találjanak, elfogadják egymást,hogy értékítéletektől mentesen, hitelesen egy támogató közegben dolgozzanak együtt. Fő fókuszuk közé tartozik a prevenció, az elakadások mintázatának felülírása, az énerő növelése. A résztvevők belső erőforrásainak felfedezése és akadályainak megnevezése, és azok legyőzése szintén központi szerepet kap. A folyamatnak  fontos részei a szülők, velük együttműködve, konzultálva és számukra visszajelezve lesz teljes a közös munka.
Csapatukban elkötelezett és tapasztalt szakemberek dolgoznak, akik a közvetlenséget és a szakmaiságot egyszerre képviselik. A szakembereik között pszichológusok, klinikai szakpszichológusok, tanárok, drámapedagógusok, szociális munkások, művészetterapeuták, alkotó-fejlesztő Metamorphoses meseteraputák, gyerekpszichodramatisták (Kende Hanna féle módszer) vannak. 

A gyerekek jogaival, a bántalmazás megelőzésével és kezelésével kapcsolatos tudás megosztása, összefoglalása, valamint a szervezeten belüli eljárások és felelősségek közös átgondolása még a magas szakmai értékekkel, tudással bíró csoportok számára is nagyon hasznos lehet. Az ebben a témában végzett közös munka ugyanis nem hagyja veszni ezeket az ismereteket, másrészt pedig segít azok összehangolásában és finomhangolásában csoporton belül. Ezeket a folyamatokat különösen támogatja egy gyerekvédelmi útmutató kidolgozása és alkalmazása szervezeten belül. Ebben nyújt segítséget a NEMECSEK program, melyhez a csatlakozás lehetőségeiről itt lehet bővebben olvasni.

Többek között részletesen tárgyaltak olyan dilemmákat, amivel gyakran szembesülnek pszichológusok és gyerekekkel foglalkozó szakemberek. Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy mit kell tenni abban a helyzetben, amikor egy gyerek egy olyan titkot bíz ránk, amit az ő biztonsága érdekében meg kell osztanunk mással is? 

A képen a Piros Kakaó munkatársai (Soós Dóra: Piros Kakaó vezetője, gyermek-pszichodramatista, metamorphoses meseterepeuta, Berényi Márta: drámapedagógus, gyermek-pszichodramatista, Fazakas Mátyás: pszichológus hallgató. Gellért Fruzsina: klinikai szakpszichológus,  gyermek-pszichodramatista, Mácsai Bálint: pszichológus,  gyermek-pszichodramatista, Pilz Fanni:  pszichológus,  gyermek-pszichodramatista, Vámosi Edit:  pszichológus,  gyermek-pszichodramatista) és Vaskuti Gergely, a NEMECSEK program szakmai vezetője látható a szakmai előadás közben.

További anyagaink

×
×

Cart