Hogyan biztosítsuk a gyerekjogokat egy gyerekekkel dolgozó szervezeten belül?

Hogyan biztosítsuk a gyerekjogokat? Mi az a gyerekvédelmi jelzőrendszer? Szakmai beszélgetés a Hintalovon Alapítvánnyal és a Piros Kakaóval

Hintalovon

2021. 06. 04.

Hogyan tudjuk a gyerekjogokat egy gyerekekkel dolgozó szervezeten belül biztosítani? – Beszélgetés a Piros Kakaóval

Hogyan biztosítsuk a gyerekjogokat? Mi az a gyerekvédelmi jelzőrendszer? Szakmai beszélgetés a Hintalovon Alapítvány NEMECSEK Programjának keretében a Piros Kakaóval a gyerekjogok témaköréről

Május 29-én Vaskuti Gergővel, a Hintalovon Alapítvány NEMECSEK programjának szakmai vezetőjével konkrét dilemmákon, eseteken és helyzeteken keresztül beszélgettek a gyerekek mindenek felett álló érdekéről, gyerekjogokról és a gyermekvédelmi jelzőrendszerről.

A Piros Kakaó gyerekpszichodráma csoportok kreatív, komplex eszköztárú gyerekeknek szóló programlehetőségek és folyamatosan megújuló ötletek összessége. Heti rendszerességű gyerekpszichodráma csoportokat szerveznek, emellett rendezvényeket, táborokat és workshopokat is rendszeresen hirdetnek. Célközönségük az 5-18 éves korú gyerekek és családjaik.
A Piros Kakaóra jellemző a biztonságos közeg megteremtése, a kreativitás, a nyitottság, a sokszínűség és az odafigyelés. Fontos számukra az, hogy a problémákra konstruktív megoldásokat találjanak, elfogadják egymást,hogy értékítéletektől mentesen, hitelesen egy támogató közegben dolgozzanak együtt. Fő fókuszuk közé tartozik a prevenció, az elakadások mintázatának felülírása, az énerő növelése. A résztvevők belső erőforrásainak felfedezése és akadályainak megnevezése, és azok legyőzése szintén központi szerepet kap. A folyamatnak  fontos részei a szülők, velük együttműködve, konzultálva és számukra visszajelezve lesz teljes a közös munka.
Csapatukban elkötelezett és tapasztalt szakemberek dolgoznak, akik a közvetlenséget és a szakmaiságot egyszerre képviselik. A szakembereik között pszichológusok, klinikai szakpszichológusok, tanárok, drámapedagógusok, szociális munkások, művészetterapeuták, alkotó-fejlesztő Metamorphoses meseteraputák, gyerekpszichodramatisták (Kende Hanna féle módszer) vannak. 

A gyerekek jogaival, a bántalmazás megelőzésével és kezelésével kapcsolatos tudás megosztása, összefoglalása, valamint a szervezeten belüli eljárások és felelősségek közös átgondolása még a magas szakmai értékekkel, tudással bíró csoportok számára is nagyon hasznos lehet. Az ebben a témában végzett közös munka ugyanis nem hagyja veszni ezeket az ismereteket, másrészt pedig segít azok összehangolásában és finomhangolásában csoporton belül. Ezeket a folyamatokat különösen támogatja egy gyerekvédelmi útmutató kidolgozása és alkalmazása szervezeten belül. Ebben nyújt segítséget a NEMECSEK program, melyhez a csatlakozás lehetőségeiről itt lehet bővebben olvasni.

Többek között részletesen tárgyaltak olyan dilemmákat, amivel gyakran szembesülnek pszichológusok és gyerekekkel foglalkozó szakemberek. Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy mit kell tenni abban a helyzetben, amikor egy gyerek egy olyan titkot bíz ránk, amit az ő biztonsága érdekében meg kell osztanunk mással is? 

A képen a Piros Kakaó munkatársai (Soós Dóra: Piros Kakaó vezetője, gyermek-pszichodramatista, metamorphoses meseterepeuta, Berényi Márta: drámapedagógus, gyermek-pszichodramatista, Fazakas Mátyás: pszichológus hallgató. Gellért Fruzsina: klinikai szakpszichológus,  gyermek-pszichodramatista, Mácsai Bálint: pszichológus,  gyermek-pszichodramatista, Pilz Fanni:  pszichológus,  gyermek-pszichodramatista, Vámosi Edit:  pszichológus,  gyermek-pszichodramatista) és Vaskuti Gergely, a NEMECSEK program szakmai vezetője látható a szakmai előadás közben.

További anyagaink

×
×

Cart

A weboldal sütiket használ.

Cookie-kat használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabására, a közösségi média funkciók biztosítására és forgalmunk elemzésére. Webhelyünk Ön általi használatára vonatkozó információkat megosztjuk közösségi médiával, hirdetési és elemző partnereinkkel is, akik egyesíthetik azokat más információkkal, amelyeket Ön biztosított számukra, vagy amelyeket a szolgáltatásaik Ön általi használatából gyűjtöttek össze.