A gyerekek véleménye mindenhol számít – Gyerekrészvétel a NEMECSEK Programban is!

A NEMECSEK Programnak kiemelten fontos a valódi gyerekrészvétel. Tudd meg, hogyan dolgozunk együtt a Gyermekjogi Követekkel!

Hintalovon

2022. 07. 07.

A NEMECSEK Programban – ahogy a Hintalovon Alapítvány többi programjában is – kiemelten fontos a valódi gyerekrészvétel. Mit jelent a gyerekrészvétel? Hogy ténylegesen bevonjuk őket több ponton is a munkánkba és valóban figyelembe vesszük a véleményüket, meglátásaikat, szoros együttműködésben dolgozunk a Gyerekrészvétel Programmal és a Gyermekjogi Követekkel

Miért fontos figyelembe venni a gyerekek véleményét?

Az ENSZ Gyermekjogi egyezménye alapján a gyereknek joga van ahhoz, hogy minden őt érintő ügyben meghallgassák véleményét és figyelembe is vegyék azt. A felnőtteknek elég információt és lehetőséget kell biztosítaniuk, hogy a gyerekek kialakíthassák és kifejezhessék véleményüket. A gyerekek bevonása erősíti az önbizalmukat, biztonságérzetüket és felelősségvállalásukat, segíti a demokratikus értékek kialakulását. Jobb döntésekhez vezet, mert a közös gondolkodás hatékonyabb és fenntarthatóbb megoldásokat eredményez az őket érintő kérdésekben.

Kik pontosan a Gyermekjogi Követek?

A Gyermekjogi Követek fiatalkorú munkatársaink, az alapítvány 14-17 évesekből álló önkéntes csapata. Segítik a gyerekek szempontjainak megjelenítését a munkánkban, hazai és nemzetközi programokon, emellett önálló projekteken is dolgoznak. Céljuk, hogy a gyerekek megismerjék jogaikat, a felnőttek pedig jobban figyelembe vegyék a gyerekek véleményét.

Hogyan valósítjuk meg a gyerekrészvételt NEMECSEK programunkban?

A Gyerekjogi Követekkel többféle módon is együtt dolgozunk, a gyerekrészvétel szerves eleme munkánknak. Egyrészt minden hónapban egyeztetünk velük az éppen aktuális, konkrét projektjeinkhez kapcsolódó kérdéseinkről. Ezeknek a megbeszéléseknek olyan kézzel fogható eredményei születtek, mint például a hogyan beszélj tanárként a háborúról anyagunk vagy hogy mit mondjon egy tanár iskolai bántalmazás esetén.

Másrészt gyakran csatlakoznak hozzánk egyes szakmai megbeszéléseken, fórumokon. Például a Budapest Bábszínházzal való együttműködésünk során egyik Gyermekjogi Követünk is csatlakozott a színház igazgatójával és több kollégájával zajló megbeszéléshez, amelyen a színház életében előfordulható, gyerekeket érintő helyzetekről beszélgettünk. Mikor és hogyan lépjenek közbe a színház munkatársai, ha egy felnőtt kiabál egy gyerekkel? Mit csináljanak akkor, ha azt tapasztalják, hogy több gyerek csúfol valakit? Hiszünk abban, hogy ezekben a szituációkban felmerülő igényeiket és szükségleteiket a gyerekek saját maguk tudják legjobban megfogalmazni!

Egy másik jó példa a valódi gyerekrészvétel megvalósítására, amikor “Közösséggel a budaörsi gyermekek biztonságáért” címmel szakmai megbeszélést tartottunk, ahol a szakemberek a szülői munkaközösségek és diákönkormányzatok képviselőivel is  találkoztak. Az egyeztetésen két Gyermekjogi Követünk is részt vett. A megbeszélés és találkozó során a szakemberek, gyerekek és szülők együtt gondolták át, hogy milyen lépéseket lehet tenni azért, hogy minél nagyobb biztonságban legyenek a budaörsi gyerekek.

2021-ben útjára indítottuk NEMECSEK Sport Programunkat, amelynek előkészítésébe ugyancsak aktív részesei voltak a gyerekek. A program elindításának első lépéseként alakult egy 7 fős, fiatal versenysportolókból álló Gyerek Tanácsadó Testület. Az ő egyedi látásmódjuk és értékes véleményük teszi igazán teljessé a program szakmai anyagait.

A gyerekekért dolgozni csak velük együtt, közösen érdemes! Ezt nemcsak a NEMECSEK Programban résztvevő szervezeteknek hangsúlyozzuk, hanem mi is mindig szem előtt tartjuk saját alapítványi munkánk során.

További anyagaink

×
×

Cart

A weboldal sütiket használ.

Cookie-kat használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabására, a közösségi média funkciók biztosítására és forgalmunk elemzésére. Webhelyünk Ön általi használatára vonatkozó információkat megosztjuk közösségi médiával, hirdetési és elemző partnereinkkel is, akik egyesíthetik azokat más információkkal, amelyeket Ön biztosított számukra, vagy amelyeket a szolgáltatásaik Ön általi használatából gyűjtöttek össze.