Az InDaHouse is saját gyermekvédelmi irányelvet készít

Az InDaHouse Hungary 2020-ban, az elsők között csatlakozott a NEMECSEK Programhoz. Gyermekvédelmi irányelvüket a Hintalovon Alapítvány munkatársainak segítségével dolgozták ki.

Hintalovon

2022. 02. 09.

Az InDaHouse Hungary 2020-ban, az elsők között csatlakozott a NEMECSEK Programhoz, hogy gyermekvédelmi irányelvüket a Hintalovon Alapítvány munkatársainak segítségével elkészítsék.

A gyermekvédelmi irányelv akkor igazán hasznos és működőképes, ha az adott szervezetre van szabva: tükrözi az elhivatottságát, értékrendszerét, és jól beilleszthető a gyakorlati működéséhez, a hétköznapok gyakorlatához. A gyermekvédelmi irányelv kidolgozásakor ezért nélkülözhetetlen, hogy azt a szervezet minden tagja sajátjának érezze. Az útmutató,  amelyben a gyerekek és a felnőttek szempontjai is megjelennek – így lehet megfelelő arra, hogy mindenki számára elfogadható és áttekinthető kereteket biztosítson. Az InDaHouse Hungary célja, hogy az encsi kistérségben élő hátrányos helyzetű gyerekek felelős, a saját sorsukat irányító, mobilitásra képes felnőtté váljanak, akik majd szülőként is be tudják építeni a kapott támogatást a gyerekeik nevelésébe. Ennek érdekében önkéntesek által megvalósított egyéni és csoportos fejlesztő foglalkozásokat és mentor programot működtetnek. A közreműködő önkénteseknek szakmai hátteret biztosítanak.

2014-ben tartották meg az első foglalkozásukat gyerekekkel Perén. Azóta a 2 elkötelezett emberből közel 200 lett, a 20 gyerekből 150, az 1 településből 4, és nem utolsó sorban Peréből Hernádszentandrás.

Azért döntöttünk úgy, hogy legyen gyerekvédelmi irányelvünk, mert érezzük a felelősségünket abban, hogy az InDaHouse-ba járó gyerekek biztonságban legyenek és ha valaki bántja őket, segítséget kapjanak. Amíg kis szervezet voltunk, mindenki tudott a gyerekek helyzetéről és mindent meg tudtunk beszélni egymással. Amióta azonban több százan vagyunk, könnyen elvesznek az információk, illetve szükségünk volt olyan jó gyakorlatokra is, amiket be tudunk vezetni. Ezért kerestük meg a Hintalovon Alapítványt, hogy segítsenek elkészíteni számunkra a dokumentumot. 

Benkő Fruzsi, alapító, az Egyesület elnöke

Az InDaHouse Hungary Egyesület három fő szakmai területen dolgozik a gyerekekkel: a koragyerekkori fejlesztés, az iskola-előkészítő program és a tanodai program keretei között. A koragyerekkori programban jelenleg 52 óvodás és kisebb gyerekhez járnak házhoz az önkéntesek fejlesztő foglalkozásokat tartani, a családjukat bevonva. Céljuk, hogy az iskolához szükséges készségeiket fejlesszék, megakadályozva azt, hogy már első osztályban kialakuljon az a lemaradás, amit utána egyre nehezebb behozni.

2020 szeptemberében nyitották meg a Fügödi Fejlesztő Házat, ahol az iskola-előkészítő foglalkozásaikat tartják. Jelenleg 6 nagycsoportos gyerek vesz részt ebben a programban. A foglalkozások menetét gyógypedagógus önkénteseik írják, ahol minden gyerekkel 4×20 percet foglalkoznak az adott gyermekre szabott programmal. 20-20 percet kap a matematika, az anyanyelv, a finommotorika és a mozgás fejlesztése. A tanodában hetente tartanak egyénre szabott fejlesztő foglalkozásokat 60 iskolás gyerek számára. Mentorok és feladatlapkészítők dolgoznak azért a háttérben minden héten, hogy a lehető leghatékonyabban tudják támogatni a gyerekek tanulását. 

Az egyesület gyerekek iránti elköteleződését bizonyítja, hogy saját házat építettek a programjuk számára. Közel 20 hónapon át készült az InDaHouse Önkéntes- és Gyerekközpont Hernádszentandráson 600 önkéntes keze által, több, mint 1200 magánszemély és 20 vállalat adományaiból. 

Miért hasznos a gyermekvédelmi irányelv?

  • segíti a gyerekek jogainak érvényesülését a szervezetben;
  • összefoglalja azokat a kereteket és szabályokat, amelyek biztosítják, hogy mindenki – a gyerekek és a felnőttek egyaránt – biztonságban érezze magát a közösségben;
  • átlátható és egyértelmű kereteket nyújt a bántalmazással, kiközösítéssel kapcsolatos esetek megelőzésére, kezelésére és utánkövetésére;
  • egyértelműen meghatározza a gyerekekkel foglalkozó felnőttek felelősségi körét.


A NEMECSEK Programhoz háromféle módon lehet csatlakozni. Az online kurzus és a letölthető segédanyagok bárki számára ingyenesen kínálnak segítséget az irányelv kidolgozásához. A tanácsadói és partneri együttműködés során különböző mértékű személyes közreműködés keretében támogatja az Alapítvány a folyamatot, díjazás ellenében. Itt olvashatsz további részleteket a csatlakozási módokról. Amennyiben úgy döntötök, hogy szeretnétek az Alapítvány segítségét igénybe venni az irányelv elkészítéséhez, írj nekünk!

További anyagaink

×
×

Cart