Elkészült a Budapest Bábszínház irányelve

A Budapest Bábszínház a színházak között elsőként csatlakozott a Hintalovon Alapítvány által életre hívott NEMECSEK Programhoz. Ennek köszönhetően a tavalyi évben megszületett a gyermekvédelmi irányelvük. 

Hintalovon

2023. 06. 01.

Kiemelten fontos számunkra, hogy a bábszínházi előadásokon, az általuk szervezett és befogadott különböző rendezvényeken a Bábszínházba látogató gyerekek biztonságban érezzék magukat. Hiszen a gyerekek számára minden esetben egy felejthetetlen színházi élmény átadása a cél – fogalmazta meg a Budapest Bábszínház a Gyermekvédelmi irányelvükben. Ezen kívül azt is hangsúlyozzák, hogy bár a gyerekek a szüleikkel, kísérőikkel érkeznek a színházba, alapvetésnek gondolják, hogy a Bábszínházban dolgozók mindegyike tisztelettel és a mindenkori erkölcsi normáknak megfelelően bánjon velük.

Ezen gondolatok mentén döntöttek úgy, hogy csatlakoznak a Hintalovon Alapítvány NEMECSEK Programjához. Ezáltal az Alapítvány munkatársainak segítségével közösen egy egyedi, személyre szabott irányelvet dolgoztak ki. 

A közös munka, beszélgetések és tréningek alkalmával olyan kérdésekre kerestünk közösen válaszokat, mint:

  • mit csináljunk, ha kísérő felnőtt nélkül érkezik egy gyerek a bábszínházba?
  • hogyan kezeljük azt a helyzetet, amikor gyerekek piszkálják egymást?
  • egy felnőtt nem viselkedik megfelelő módon egy gyerekkel szemben?

A Hintalovon Alapítvánnyal közösen folytatott munka eredményeképp megfogalmazódott, hogy a biztonságot adó légkör megteremtésének egyik eleme az ígéret, hogy kiemelten figyelnek a gyerekekre, s ha azt tapasztalják, hogy valamelyik gyermeket negatív élmény ér, segítenek a helyzet megoldásában. Emellett pedig nyitottan fogadnak és komolyan vesznek minden észrevételt, visszajelzést. A minőségi szórakoztatás és színházi élmény mellett kiemelten fontos a gyermekek biztonsága. A most megszületett irányelv a biztonságot tűzi ki legfontosabb céljául. 

A Budapest Bábszínház művészeti hitvallásában a következőket fogalmazta meg:

Megtiszteljük a gyermekközönséget azzal, hogy komolyan vesszük. Olyan társulattal rendelkező színházról beszélünk, ahol a tagok megalkuvás nélkül hisznek ennek a műfajnak az érvényességében és csodájában. Természetes számunkra, hogy élőszínházi eszközeinket a báb szolgálatába állítjuk, hogy több síkon gondolkodunk. A bábban nemcsak a formát látjuk, hanem a lehetőségét annak a kifejezésére, ahol a realitás már kevésnek bizonyul, mindamellett, hogy a jó bábszínház egyszerre szórakoztat, nevel, és teszi mindezt a legmagasabb színvonalon. 

A NEMCSEK Program

Az útmutató értékei a NEMECSEK Program alappilléreire támaszkodnak. A program minden gyerekekkel foglalkozó szervezetnek lehetőség, függetlenül a szervezet konkrét tevékenységétől. Minden olyan intézmény számára – akik valamilyen formában kapcsolatba kerülnek gyerekekkel – fontos, hogy ne utólagos panaszkezelési programjuk legyen, hanem a megelőzést, a biztonságot, az átlátható keretek felállítását és a gyerekekkel kapcsolatba kerülő felnőttek felelősségi körét jelölje ki. Sokkal fontosabb, hogy a gyermekek számára kijelölt út lerakásához köveket és eszközöket adjunk a felnőttek kezébe, amikkel egyedi utakat tudnak formálni, minthogy elengedjük őket a bozótba, hogy maguknak törjenek utat, s később ápoljuk az útközben keletkezett sebeket. Ha a te szervezeted is szeretne csatlakozni a NEMECSEK Programhoz, itt elolvashatod, hogy ennek milyen módjai vannak!

Kiemelt fotót készítette: Éltető Anna

További anyagaink

×
×

Cart

A weboldal sütiket használ.

Cookie-kat használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabására, a közösségi média funkciók biztosítására és forgalmunk elemzésére. Webhelyünk Ön általi használatára vonatkozó információkat megosztjuk közösségi médiával, hirdetési és elemző partnereinkkel is, akik egyesíthetik azokat más információkkal, amelyeket Ön biztosított számukra, vagy amelyeket a szolgáltatásaik Ön általi használatából gyűjtöttek össze.