A Gyermekhíd Alapítvány csatlakozott a NEMECSEK Programhoz

A Gyermekhíd Alapítvány gyermekvédelmi irányelvet készít a NEMECSEK Program keretében a Hintalovon Alapítvánnyal partneri együttműködésben.

Hintalovon

2021. 09. 28.

A Gyermekhíd Alapítvány is csatlakozott a NEMECSEK Programhoz

A Gyermekhíd Alapítvány is elkötelezte magát a gyerekjogok mellett, így gyermekvédelmi irányelvet készít a NEMECSEK Program keretében a Hintalovon Alapítvánnyal partneri együttműködésben.

A NEMECSEK Programot azért hoztuk létre, hogy segítsünk a gyerekekkel foglalkozó szervezeteknek abban, hogy átlátható kereteket és egyértelmű szabályokat állítsanak fel a bántalmazás megelőzésére, kezelésére és utánkövetésére. Így minden résztvevő biztonságban érezheti magát a szervezeten belül. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott nemrégiben a Gyermekhíd Alapítvány is, hogy a Hintalovon szakemberének segítségével megalkothassák a saját gyermekvédelmi útmutatójukat.


A Gyermekhíd elődszervezete egy diákkezdeményezés volt, amely 2013-ban jött létre Közel Hozzánk néven. A szervezet alapítványi formában 2017. augusztusától működik, miután Vásáry Tamás karmester, zongoraművész felkarolta a kezdeményezést. 2020-ig Vásáry Tamás Gyermekvédelmi Alapítvány néven tevékenykedtek. 

A Gyermekhíd Alapítvány gyermekotthonban élő gyerekek és a velük foglalkozó nevelők és önkéntesek számára biztosít több oldalú támogatást, illetve szakmai fejlődést. Mindennapos gondoskodásukban és támogató programjaikban jelenleg 52 gyermek részesül.

A gyermekek számára kidolgoztak egy három részből álló programrendszert, amely az egyéni segítő kapcsolaton, a támogató közösségen és a mentálhigiénés segítségen alapul. Mentor-, pályakísérő- és mentálhigiénés programjaik hiánypótlónak számítanak, hiszen ezek adják azt az érzelmi és társadalmi stabilitást a gyerekeknek, amely szinte elérhetetlen a számukra. Hangsúlyt helyeznek arra is, hogy a gyermekekkel foglalkozó nevelőket támogassák, szupervíziós lehetőséget biztosítanak számukra.

A Gyermekhíd Alapítvány csapata, Takács Tímea (önkénteskoordinátor és rendezvényszervezvő), Kovács Orsolya (szakmai igazgató)
Molnár Ditte (kommunikáció és pr koordinátor), Fiszter Tamara (projektvezető), Joó Beatris (operatív igazgató) és a NEMECSEK Program szakmai vezetője, Vaskuti Gergő

A gyermekvédelmi irányelv elkészítésének két fő része van, az auditálás és magának az irányelvnek a kidolgozása. Jelenleg a Gyermekhíd Alapítvány az első lépést, az auditálást végzi a NEMECSEK Program szakmai vezetőjének segítségével. Ez jelenti a szervezet már meglévő gyerekvédelmi szabályainak, gyakorlatainak áttekintését. Így az is kiderül, mivel lenne még fontos foglalkozni a gyerekek nagyobb biztonságának érdekében.

A második lépés a gyermekvédelmi irányelv elkészítése, kidolgozása lesz. Ez a folyamat az auditálásra épül, amiből kirajzolódik, hogy milyen már meglévő válaszai vannak a szervezetnek, illetve mik azok a kérdések, amelyek még megválaszolásra várnak. Ezeknek az összefoglalása alkotja majd a szervezet saját gyermekvédelmi irányelvének főbb pontjait.

Hogyan lehet csatlakozni a NEMECSEK Programhoz?

  • Önálló audit- és irányelvkészítés: gyermekvédelmi irányelvet a szervezetek önállóan is ki tudnak dolgozni az online videós tananyag, az ingyenesen elérhető segédanyagok, illetve letölthető minta gyermekvédelmi irányelv segítségével.
  • Audit- és irányelvkészítés az alapítvány tanácsadói közreműködésével: ekkor az online ingyenes tananyagok mellett az alapítvány díjazás ellenében segítséget nyújt az intézménynek az auditálás folyamatához. Emellett véleményezi és javaslatokat fogalmaz meg az elkészült gyermekvédelmi irányelvvel kapcsolatban.
  • Audit- és irányelvkészítés az alapítvánnyal partneri együttműködésben: az ingyenes online anyagok mellett az alapítvány díjazás ellenében segíti az auditálás folyamatát, majd  az irányelv is szoros együttműködés keretében készül el. Ezt követően az alapítvány tréningeket és képzéseket is tart az intézményben dolgozók számára. 

Ha te is részt vennél a NEMECSEK Programban és ehhez szeretnéd a segítségünket kérni, írj nekünk!

További anyagaink

×
×

Cart