Biztonságos-e a sport a gyerekeknek? – Új kutatást indít a Hintalovon

A Hintalovon Alapítvány - a NEMECSEK Sport Programja "Gyerekek biztonsága a sportban" címmel online kutatást indít, hogy feltérképezze a gyermekkori sporthoz kapcsolódó élményeket, tapasztalatokat Magyarországon.

Hintalovon

2022. 01. 25.

Mi a legfontosabb a sportolásban? Az eredmények, a mozgás, a test formálása, vagy a közösségi élmény? Milyen problémákkal, nehézségekkel találják magukat szemben a gyerekek? Kihez fordulhatnak segítségért, ha nem érzik magukat biztonságban? A Hintalovon Alapítvány NEMECSEK Sport Programja „Gyerekek biztonsága a sportban” címmel online kutatást kezdeményez, hogy feltérképezze a gyermekkori sporthoz kapcsolódó élményeket, tapasztalatokat Magyarországon.

A rendszeres mozgás, a csapatban sportolás, a fizikai teljesítőképességben való fejlődés fontos része a gyermekkornak. Az örömteli sportélmények meghatározó, pozitív részei lehetnek az egészséges testi és lelki fejlődésnek. Azonban a sportolásnak is – mint minden más gyermekek részvételével zajló tevékenységnek – biztonságosnak kell lennie, és a gyerek legfőbb érdekét kell szolgálnia, hiszen a gyermekkor egyszeri és megismételhetetlen. Ha egy gyerek támogatás helyett bántalmazással, motiváció helyett megalázással, jó élmények helyett zaklatással vagy visszaéléssel szembesül, az megengedhetetlen, akár osztályteremben történik, akár egy edzőtáborban.

A sport világában a bántalmazásnak is fokozott veszélye van, akár a felnőttektől, akár a kortársaktól érkezik. Ennek a hátterében meghúzódó okok közül talán a legjelentősebb az, hogy az ott elérhető siker, győzelem sokszor elhomályosítja a sport más, fontosabb örömforrásait: a mozgást, a fejlődést, a közösséghez tartozást. A fizikai teljesítőképesség határának a kitolása, a határok feszegetése magában hordozhatja a bántalmazás lehetőségét akkor, ha a szereplők között nagy a hatalmi különbség – mint például edző és sportoló, mester és tanítványa között. Magyarországon az érvényben lévő jogi szabályozások, a sportegyesületek, az intézményi szabályozások, valamint a gyerekekkel foglalkozó szakemberek, edzők képzése nem vagy csak elvétve foglalkozik a gyerekek jogaival, a gyerekvédelem alapvető szabályaival. „Gyerekek biztonsága a sportban” kutatásunk ennek felderítésével foglalkozik.

Ahhoz hogy változást tudjunk elérni, elengedhetetlen annak kimondása, hogy a sportoló gyerek is elsősorban gyerek, és csak másodsorban sportoló. A gyerekek igényeire és szükségleteire az edzéseken és a versenyeken is oda kell figyelnünk, a gyerekek jogait akkor is tiszteletben kell tartanunk, amikor egy sportegyesület mezében, vagy a nemzeti válogatott szerelésében látjuk őket. Nagyon fontos lenne a sporteredmények és a teljesítmény mögött meglátni a gyereket. A kutatás célja, hogy világosabb képet kapjunk arról, hogy mennyire elterjedt probléma a gyerekek bántalmazása a sportban. A teljesítmény, a kimagasló eredmény nem lehet előbbre való, mint maga a gyerek. Fontos a gyerekek jólléte, fontos a gyerekkor, és az ebben az időszakban átélt élmény. A kutatással azt szeretnénk alátámasztani, hogy nagyon sok olyan felnőtt van, akik küzdenek a gyerekkorban elszenvedett bántalmazással, amely sportolás során érte őket. Elengedhetetlen rendszerszinten ránézni a problémákra és közös megoldásokat találni. A sportoló gyerekek extrém fizikai és mentális terhelésnek vannak kitéve. Az edző más eszközöket használ, mint egy pedagógus, például a fegyelmezésre. De sokszor valóban más eszközöket kell használnia, hiszen akár egy balesetet kell megelőznie. – Stáhly Kata, gyermekpszichológus, a NEMECSEK Program vezetője

A Hintalovon Alapítvány új kutatása arra kíváncsi, hogy mit gondolnak az emberek már felnőttként a gyerekkori sportolás közben átélt tapasztalataikról.  A kutatás lehetőséget ad arra, hogy a felnőttek elmondhassák véleményüket, gyermekkori tapasztalataikat, „kihangosítsák” saját, illetve általában véve a sportoló gyerekek véleményét. A kutatás célja, hogy a problémák feltérképezése után olyan speciális, a gyereksportra szabott gyerekvédelmi irányelvek elkészítésével támogassa a gyerekekkel foglalkozó sportszervezeteket, amelyek biztonságos kereteket adnak minden résztvevő számára és megelőzhetővé teszik a bántalmazást. A kutatás egy két éves program része, amelyet 2021 őszén indított útjára az Alapítvány NEMECSEK Sport néven.

Fontosnak tartom, hogy a lehető legpontosabb képet lássuk, hogy hazánkban milyen élményekkel gazdagodunk a sportolás által. Vajon vannak-e olyan esetek, amiktől féltjük, óvjuk gyermekeinket, ha igen, arra mindenképpen fel kell hívnunk a figyelmet. Minden résztvevő együtt felelős a sportoló gyermekek testi és lelki egészséges fejlődéséért. – Drávucz Rita, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a MOB Esélyegyenlőségi Bizottság tagja 

A “Gyerekek biztonsága a sportban” kutatás 2022. január 26. és április 24. között tölthető ki, a NEMECSEK Sport Program 18 éven felüli felnőttek válaszait várja. Az adatok összehasonlíthatósága, a magyarországi változások, tendenciák feltárása érdekében a kutatás az UNICEF 2014-ben készített ” Gyerekek tapasztalatai a sportban” kutatás kérdéseit vette alapul.

A kérdőív aktualizálásához sportolók, edzők és más sportszakemberek véleményét vették figyelembe, akikkel a NEMECSEK Sport program Tanácsadó Testületében dolgoznak együtt. A Testület a kutatás kiértékelésében és feldolgozásában is aktívan részt fog venni.

Az Európa Bizottság 2007-ben kiadott Fehér Könyve rámutat, hogy a sportban olyan veszélyek és kihívások is jelen vannak, mint a fiatal játékosok kihasználása vagy az erőszak. Hat kiemelten kezelendő probléma egyikeként említi a kiskorú sportolók gyenge védelmét, valamint a sporttal kapcsolatos erőszak káros hatásait. Külön pontot szentel a kiskorúak védelmének, melyben küzdelemre szólít fel a kiskorúakkal szembeni nemi erőszakkal és zaklatással szemben. Kiemeli továbbá a gyermekek gazdasági célú kizsákmányolását, az esélyegyenlőség elvét, a rasszizmus, szerhasználat elleni küzdelmet, és a sporteseményeken megjelenő erőszak kérdését.

További anyagaink

×
×

Cart

A weboldal sütiket használ.

Cookie-kat használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabására, a közösségi média funkciók biztosítására és forgalmunk elemzésére. Webhelyünk Ön általi használatára vonatkozó információkat megosztjuk közösségi médiával, hirdetési és elemző partnereinkkel is, akik egyesíthetik azokat más információkkal, amelyeket Ön biztosított számukra, vagy amelyeket a szolgáltatásaik Ön általi használatából gyűjtöttek össze.