Átfogó gyermekvédelmi program a III. kerületben

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a Hintalovon Alapítvánnyal közösen kiáll a bántalmazás ellen. Az együttműködés során a bántalmazási esetek megelőzéséhez, felismeréshez és utánkövetéséhez kínál az alapítvány eszközrendszert az önkormányzatnak.

Hintalovon

2021. 09. 09.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a Hintalovon Alapítvánnyal együttműködve kiáll a bántalmazás megelőzése és kezelése mellett. 

 A program a III. kerületi intézményi dolgozókat és a szülőket, gondviselőket segíti a bántalmazás megelőzésben, a hasznos ismeretek elsajátításában. A közös munka során a bántalmazási esetek megelőzéséhez, felismeréshez és utánkövetéséhez kínál az alapítvány eszközrendszert Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnak.

A III. kerületi gyerekvédelmi program számos elemből áll:

 • Jogsegély és tanácsadás
  Minden hónapban ingyenes jogsegélyszolgálat és tanácsadás a harmadik kerületben élők vagy a kerületben dolgozók számára. Ezeken az alkalmakon a Hintalovon Alapítvány jogásza és pszichológusa válaszol a laikus és szakmabeli érdeklődők kérdéseire egy-egy zárt, online, 40 perces tanácsadás keretében. 
 • Plakátkampány
  A kerület lakosainak, közösségének érzékenyítése céljából plakátkampányt indított az Önkormányzat. Ebben olyan kiemelten fontos témákra hívják fel a figyelmet, mint a bántalmazás különböző formái vagy a gyerekekkel szembeni bántalmazás felismerésének fontossága. 
 • Gyerekvédelmi irányelv
  Az érdeklődő harmadik kerületi óvodákban dolgozóknak képzések és tréningek állnak rendelkezésre. Ezek egyik eredménye a 2021. októberében elkészült saját Gyermekvédelmi Irányelvük a résztvevő intézmények számára, amelyet a NEMECSEK Programunk segítségével dolgoztak ki Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának. 
 • Szakmai programterv
  Az együttműködés során online igényfelmérés formájában kikérték a kerületi gyermekvédelemben dolgozó szakemberek véleményét is. A kérdésekre adott válaszok alapján az alapítvány javaslatokat dolgozott ki az Önkormányzat számára, hogy hogyan tudják megerősíteni és hatékonyabbá tenni a szakemberek közötti közös munkát. Így egy olyan szakmai programterv jöhetett létre, amely a jó gyakorlatokat és kezdeményezéseket kiterjeszti nemcsak az óvodákra, hanem a teljes kerületi gyermekvédelmi jelzőrendszerre.  
 • Online képzések
  A gyermekvédelemmel kapcsolatos hasznos információkról e-mail kurzusok is készültek, amelyek egyarán hasznosak szülők és szakemberek számára. A kurzusokra az Önkormányzat honlapján lehet ingyenesen feliratkozni. Az online kurzusok olyan kulcsfontosságú témákat dolgoznak fel, mint a gyerekjogok, az iskolai biztonság vagy a bántalmazás jeleinek felismerése.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat hosszú távra köteleződött el a gyermekvédelem fontossága mellett, mert hisz benne, hogy ki kell állni a gyermekek biztonsága mellett és szembe kell nézni a gyermekbántalmazással. Csak így lehet biztonságosabbá és átláthatóbbá tenni az intézmények működését. A szülőket és gondviselőket pedig támogatni kell a megelőzésben, a felismerésben és a kezelésben, ezt a munkát támogatja szakmai partnerségével az Alapítvány.

Az együttműködés részletei, a tájékoztató anyagok, ingyenes email-kurzusok elérhetőek a kerület honlapján.

További anyagaink

×
×

Cart