Átfogó gyermekvédelmi program a III. kerületben

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a Hintalovon Alapítvánnyal közösen kiáll a bántalmazás ellen. Az együttműködés során a bántalmazási esetek megelőzéséhez, felismeréshez és utánkövetéséhez kínál az alapítvány eszközrendszert az önkormányzatnak.

Hintalovon

2021. 09. 09.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a Hintalovon Alapítvánnyal együttműködve kiáll a bántalmazás megelőzése és kezelése mellett. 

 A program a III. kerületi intézményi dolgozókat és a szülőket, gondviselőket segíti a bántalmazás megelőzésben, a hasznos ismeretek elsajátításában. A közös munka során a bántalmazási esetek megelőzéséhez, felismeréshez és utánkövetéséhez kínál az alapítvány eszközrendszert Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnak.

A III. kerületi gyerekvédelmi program számos elemből áll:

 • Jogsegély és tanácsadás
  Minden hónapban ingyenes jogsegélyszolgálat és tanácsadás a harmadik kerületben élők vagy a kerületben dolgozók számára. Ezeken az alkalmakon a Hintalovon Alapítvány jogásza és pszichológusa válaszol a laikus és szakmabeli érdeklődők kérdéseire egy-egy zárt, online, 40 perces tanácsadás keretében. 
 • Plakátkampány
  A kerület lakosainak, közösségének érzékenyítése céljából plakátkampányt indított az Önkormányzat. Ebben olyan kiemelten fontos témákra hívják fel a figyelmet, mint a bántalmazás különböző formái vagy a gyerekekkel szembeni bántalmazás felismerésének fontossága. 
 • Gyerekvédelmi irányelv
  Az érdeklődő harmadik kerületi óvodákban dolgozóknak képzések és tréningek állnak rendelkezésre. Ezek egyik eredménye a 2021. októberében elkészült saját Gyermekvédelmi Irányelvük a résztvevő intézmények számára, amelyet a NEMECSEK Programunk segítségével dolgoztak ki Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának. 
 • Szakmai programterv
  Az együttműködés során online igényfelmérés formájában kikérték a kerületi gyermekvédelemben dolgozó szakemberek véleményét is. A kérdésekre adott válaszok alapján az alapítvány javaslatokat dolgozott ki az Önkormányzat számára, hogy hogyan tudják megerősíteni és hatékonyabbá tenni a szakemberek közötti közös munkát. Így egy olyan szakmai programterv jöhetett létre, amely a jó gyakorlatokat és kezdeményezéseket kiterjeszti nemcsak az óvodákra, hanem a teljes kerületi gyermekvédelmi jelzőrendszerre.  
 • Online képzések
  A gyermekvédelemmel kapcsolatos hasznos információkról e-mail kurzusok is készültek, amelyek egyarán hasznosak szülők és szakemberek számára. A kurzusokra az Önkormányzat honlapján lehet ingyenesen feliratkozni. Az online kurzusok olyan kulcsfontosságú témákat dolgoznak fel, mint a gyerekjogok, az iskolai biztonság vagy a bántalmazás jeleinek felismerése.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat hosszú távra köteleződött el a gyermekvédelem fontossága mellett, mert hisz benne, hogy ki kell állni a gyermekek biztonsága mellett és szembe kell nézni a gyermekbántalmazással. Csak így lehet biztonságosabbá és átláthatóbbá tenni az intézmények működését. A szülőket és gondviselőket pedig támogatni kell a megelőzésben, a felismerésben és a kezelésben, ezt a munkát támogatja szakmai partnerségével az Alapítvány.

Az együttműködés részletei, a tájékoztató anyagok, ingyenes email-kurzusok elérhetőek a kerület honlapján.

További anyagaink

×
×

Cart

A weboldal sütiket használ.

Cookie-kat használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabására, a közösségi média funkciók biztosítására és forgalmunk elemzésére. Webhelyünk Ön általi használatára vonatkozó információkat megosztjuk közösségi médiával, hirdetési és elemző partnereinkkel is, akik egyesíthetik azokat más információkkal, amelyeket Ön biztosított számukra, vagy amelyeket a szolgáltatásaik Ön általi használatából gyűjtöttek össze.