A TEDxDanubia kiáll a gyermekjogok védelméért

A TEDxDanubia kiemelt fontosságúnak tartja a gyermekjogok védelmét, amit saját gyermekvédelmi irányelvbe is foglalt a NEMECSEK Program segítségével.

Hintalovon

2021. 06. 16.

A TEDxDanubia kiemelt fontosságúnak tartja a gyermekjogok védelmét, amit saját irányelvbe is foglalt a NEMECSEK Program segítségével.


A TEDxDanubia és a Hintalovon Alapítvány együttműködése már sok évvel ezelőttre nyúlik vissza. Gyurkó Szilvia, A Hintalovon alapítója 2013-ban- még az Alapítvány létrejötte előtt- előadóként vett részt a rendezvényen, majd 2020-ban, a TEDxDanubia Countdown eseményen már a Hintalovon vezetőjeként szerepelt a kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként. A TEDxDanubia az elsők között jelentkezett, hogy szeretnének saját gyermekvédelmi irányelvet, amikor elindult a NEMECSEK program.


Nekem egész egyszerűen rendbe rakott néhány dolgot a fejemben és azt remélem, hogy ez minél több felnőttel megtörténik. A gyermekvédelem szó hallatán korábban csupán a bántalmazások kiküszöbölésére gondoltam. A nekünk írt gyermekvédelmi irányelv segített megérteni, hogy a védelem – ami közös felelősségünk – az bizony ennél jóval sokrétűbb. Mert ugyan hosszú és jól ismert a lista, hogy egy kiskorú mi mindent nem tehet, de nem szabad elfelejtkeznünk, hogy mindeközben a gyermeket sokkal több jog is megilleti. Az pedig a mi felelősségünk, hogy a jogait megismerje és ha kell, képessé váljon érvényesíteni is őket. Elsősorban azért, hogy a gyermekkora a lehető legboldogabb és legteljesebb legyen. – Honti Pál, a TedxDanubia és a TEDxDanubia Countdown kurátora

A TED (Technology, Entertainment, Design) egy globális nonprofit szervezet és különleges konferenciasorozat, amely elkötelezett az Ideas Worth Spreading („Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni”) eszméje mellett. A TED események különlegessége, hogy az előadóknak legfeljebb 18 perc áll rendelkezésükre a gondolatébresztő, szórakoztató előadásokra, ezekről pedig videók is készülnek, amik az események után elérhetőek a TED.com oldalán.

A TEDx program önálló helyi szervezésben megvalósuló, licensz alapú TED-szellemiségű eseményeket fogja össze világszerte. Erre utal az „x” a TED mellett. A TEDx programok lehetőséget adnak arra, hogy közösségek, szervezetek vagy egyének inspiráló, gondolatébresztő, és interaktív közeget hozzanak létre a helyi közönség személyes, aktív részvételével. A TEDxDanubia a nemzetközi TED konferencia első, önálló szervezésben megvalósuló, hivatalos magyarországi változata. A TED által indított kezdeményezés világszerte szakértői platformok sokaságával kutatja a megoldásokat a klímaválságra. Ehhez csatlakozott Magyarország is a TEDxDanubia Countdown révén, amelynek 2020-2021-ben a klímaválság és az egyéni felelősségvállalás a fő fókusza. Kreatív, ötletekben gazdag rendezvényekkel, programokkal hívja fel a figyelmet a környezettudatosságra és ösztönzi cselekvésre a társadalom minden rétegét. A TEDxDanubia Countdown őszi konferenciáját 2021. szeptember 20-án rendezik a Vígszínházban.

Honti Pál, a TEDxDanubia és a TEDxDanubia Countdown kurátora


 

A NEMECSEK Program minden olyan szervezetnek szól, akik gyerekekkel foglalkoznak, függetlenül a konkrét tevékenységüktől. A program abban segít, hogy a gyerekekkel foglalkozó közösségek – iskolák, óvodák, sportegyesületek és egyéb szervezetek – megtalálják a saját megoldásaikat, válszaikat a biztonságos együttműködésre, és létrehozzák saját gyerekvédelmi útmutatójukat. Így támogatja a szervezeteket a bántalmazások megelőzésében, az esetek kezelésben és az utánkövetésben is. A programhoz háromféle módon lehet csatlakozni:

 Az online gyermekvédelmi irányelvről szóló kurzus bárki számára díjmentesen kínál segítséget az útmutató megalkotásához. A tanácsadói és a partneri együttműködés folyamán különböző mértékű személyes közreműködés keretében támogatjuk a folyamatot, díjazás ellenében. Ha kérdésed van, írj nekünk!

További anyagaink

×
×

Cart

A weboldal sütiket használ.

Cookie-kat használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabására, a közösségi média funkciók biztosítására és forgalmunk elemzésére. Webhelyünk Ön általi használatára vonatkozó információkat megosztjuk közösségi médiával, hirdetési és elemző partnereinkkel is, akik egyesíthetik azokat más információkkal, amelyeket Ön biztosított számukra, vagy amelyeket a szolgáltatásaik Ön általi használatából gyűjtöttek össze.