A TEDxDanubia kiáll a gyermekjogok védelméért

A TEDxDanubia kiemelt fontosságúnak tartja a gyermekjogok védelmét, amit saját gyermekvédelmi irányelvbe is foglalt a NEMECSEK Program segítségével.

Hintalovon

2021. 06. 16.

A TEDxDanubia kiemelt fontosságúnak tartja a gyermekjogok védelmét, amit saját irányelvbe is foglalt a NEMECSEK Program segítségével.


A TEDxDanubia és a Hintalovon Alapítvány együttműködése már sok évvel ezelőttre nyúlik vissza. Gyurkó Szilvia, A Hintalovon alapítója 2013-ban- még az Alapítvány létrejötte előtt- előadóként vett részt a rendezvényen, majd 2020-ban, a TEDxDanubia Countdown eseményen már a Hintalovon vezetőjeként szerepelt a kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként. A TEDxDanubia az elsők között jelentkezett, hogy szeretnének saját gyermekvédelmi irányelvet, amikor elindult a NEMECSEK program.


Nekem egész egyszerűen rendbe rakott néhány dolgot a fejemben és azt remélem, hogy ez minél több felnőttel megtörténik. A gyermekvédelem szó hallatán korábban csupán a bántalmazások kiküszöbölésére gondoltam. A nekünk írt gyermekvédelmi irányelv segített megérteni, hogy a védelem – ami közös felelősségünk – az bizony ennél jóval sokrétűbb. Mert ugyan hosszú és jól ismert a lista, hogy egy kiskorú mi mindent nem tehet, de nem szabad elfelejtkeznünk, hogy mindeközben a gyermeket sokkal több jog is megilleti. Az pedig a mi felelősségünk, hogy a jogait megismerje és ha kell, képessé váljon érvényesíteni is őket. Elsősorban azért, hogy a gyermekkora a lehető legboldogabb és legteljesebb legyen. – Honti Pál, a TedxDanubia és a TEDxDanubia Countdown kurátora

A TED (Technology, Entertainment, Design) egy globális nonprofit szervezet és különleges konferenciasorozat, amely elkötelezett az Ideas Worth Spreading („Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni”) eszméje mellett. A TED események különlegessége, hogy az előadóknak legfeljebb 18 perc áll rendelkezésükre a gondolatébresztő, szórakoztató előadásokra, ezekről pedig videók is készülnek, amik az események után elérhetőek a TED.com oldalán.

A TEDx program önálló helyi szervezésben megvalósuló, licensz alapú TED-szellemiségű eseményeket fogja össze világszerte. Erre utal az „x” a TED mellett. A TEDx programok lehetőséget adnak arra, hogy közösségek, szervezetek vagy egyének inspiráló, gondolatébresztő, és interaktív közeget hozzanak létre a helyi közönség személyes, aktív részvételével. A TEDxDanubia a nemzetközi TED konferencia első, önálló szervezésben megvalósuló, hivatalos magyarországi változata. A TED által indított kezdeményezés világszerte szakértői platformok sokaságával kutatja a megoldásokat a klímaválságra. Ehhez csatlakozott Magyarország is a TEDxDanubia Countdown révén, amelynek 2020-2021-ben a klímaválság és az egyéni felelősségvállalás a fő fókusza. Kreatív, ötletekben gazdag rendezvényekkel, programokkal hívja fel a figyelmet a környezettudatosságra és ösztönzi cselekvésre a társadalom minden rétegét. A TEDxDanubia Countdown őszi konferenciáját 2021. szeptember 20-án rendezik a Vígszínházban.

Honti Pál, a TEDxDanubia és a TEDxDanubia Countdown kurátora


 

A NEMECSEK Program minden olyan szervezetnek szól, akik gyerekekkel foglalkoznak, függetlenül a konkrét tevékenységüktől. A program abban segít, hogy a gyerekekkel foglalkozó közösségek – iskolák, óvodák, sportegyesületek és egyéb szervezetek – megtalálják a saját megoldásaikat, válszaikat a biztonságos együttműködésre, és létrehozzák saját gyerekvédelmi útmutatójukat. Így támogatja a szervezeteket a bántalmazások megelőzésében, az esetek kezelésben és az utánkövetésben is. A programhoz háromféle módon lehet csatlakozni:

 Az online gyermekvédelmi irányelvről szóló kurzus bárki számára díjmentesen kínál segítséget az útmutató megalkotásához. A tanácsadói és a partneri együttműködés folyamán különböző mértékű személyes közreműködés keretében támogatjuk a folyamatot, díjazás ellenében. Ha kérdésed van, írj nekünk!

További anyagaink

×
×

Cart