A Szigetszentmiklós Női Kézilabda SE elköteleződött a gyerekek biztonsága mellett

Egy gyerekekkel foglalkozó sportszervezetnek ma már elengedhetetlen működési feltétele a gyerekek biztonságára irányuló kiemelt odafigyelés. A Szigetszentmiklós Női Kézilabda SE az első szervezet, amelynek elkészítettük gyerekvédelmi útmutatóját a NEMECSEK Sport Program keretében.

Hintalovon

2023. 10. 14.

Szigetszentmiklós Női Kézilabda Sportegyesület

A Szigetszentmiklós Női Kézilabda SE az első szervezet, amelynek elkészült a gyerekvédelmi útmutatója a NEMECSEK Sport Program keretében.

Szigetszentmiklóson a legjelentősebb helyi hagyományokkal bíró sportágak egyike a kézilabda. A városban az elmúlt évtizedek alatt több generáció nőtt fel a labda bűvöletében, a sportág híve és/vagy művelőjeként. A Szigetszentmiklósi Női Kézilabda SE 1995-ben egy felnőtt és egy ifjúsági csapattal indult el és 4 év múlva felküzdötték magukat NBII-es szintre. A sportág helyi népszerűségének és edzőjének köszönhetően időközben elindult az utánpótlás nevelés is. Az elmúlt 28 évben folyamatosan nőtt az egyesület létszáma. Jelenleg közel 300 gyermek kézilabda tevékenységét támogatják egész évben, illetve 11 utánpótlás, egy NB1/B-s felnőtt és egy NBIl-s csapatuk van. Több országosan is ismert kézilabdázó kezdte pályafutását náluk, eredményeik alapján minden évben a meghatározó egyesületek közé tartoznak. Felnőtt csapatuk épp idén harcolta ki az NB1/B tagságát. Utánpótlás csapataik már 8 éves kortól várják a labdás csapatsportok iránt érdeklődést mutató gyerekeket.

A sportegyesület örömmel vette a Hintalovon Alapítvány megkeresését, hogy a NEMECSEK Sport Program elindulását segítsék és pilot szervezetként részt vehessenek a programban, így elsőként nekik készült el kifejezetten a sport egyesületeknek szánt gyerekvédelmi útmutató.

“Egyesületünk közel egy éve együttműködik a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal a NEMECSEK Sport Program keretein belül. Minket érhetett a megtisztelés, hogy karöltve az alapítvánnyal segítséget és iránymutatást adhassunk a többi sportszervezetnek a sportoló gyerekek védelmének érdekében. Számunka elengedhetetlen, hogy egy sportoló fizikai és mentális állapota stabil legyen, mert ez szorosan összefügg teljesítményével is. Szeretnénk adni gyermekeink, sportolóink, valamint a szülők számára egy segítséget, iránymutatást, hogy ilyen jellegű problémával is szakszerűen tudjunk foglalkozni. A megfelelő hátteret az alapítvány gyermekjogi területe biztosítja számunka, valamint az általunk összetett útmutató is “mankóként” szolgálhat bárki számára.”

Czahesz Noémi – Szigetszentmiklós Női Kézilabda SE technikai vezetője

A közös munka közös bemutatkozással kezdődött. Fontos volt, hogy mi is megismerjük a sportszervezetet, a gyerekekkel való munkájuk szépségeit és nehézségeit. Több online megbeszélés és személyes tréning segített abban, hogy a Szigetszentmiklós Női Kézilabda SE gyerekvédelmi munkacsoportjával szorosan együttműködve kidolgozzuk a gyerekvédelmi útmutatót.

“Nagy öröm volt ilyen elkötelezett szakemberekkel találkozni. Nagyon hamar kiderült, hogy a szigetszentmiklósi csapat nemcsak a kézilabdát és a gyerekekkel való foglalkozást szereti nagyon, de fontosnak tartják azt is, hogy a gyerekek nagyobb biztonságban legyenek náluk.”

Stáhly Kata, NEMECSEK Program szakmai vezetője

Hogyan segít a NEMECSEK Sport Program?

Minden gyereknek joga van ahhoz, hogy biztonságos és befogadó környezetben, szabadon, örömmel sportolhasson, és fejlődhessen a sport által. Egy gyerekekkel foglalkozó sportszervezetnek ma már elengedhetetlen működési feltétele a gyerekek biztonságára irányuló kiemelt odafigyelés. A legfontosabb cél, hogy a sportszervezetnél az átlátható és mindenki számára egyértelmű működés segítse a gyerekek védelmét.

A NEMECSEK Sport Program abban szeretné a sportszervezeteket segíteni, hogy elkészítsék a saját gyerekvédelmi útmutatójukat vagy másnéven gyermekvédelmi irányelvüket. Minden sportszövetség rendelkezik etikai kódexszel, amely kiegészülhet gyerekvédelmi szabályzattal is. Ezek a dokumentumok mindenkire vonatkoznak, a betartásuk kötelező, azonban nem minden esetben adnak kézzel fogható, gyakorlatias válaszokat a felmerülő helyzetekre. A gyerekvédelmi útmutató tehát nem helyettesíti az etikai kódexet, hanem kiegészíti azt. Az útmutatót bármilyen sportszervezet elkészítheti magának, akár hobbi-, akár versenyszinten foglalkozik sportoló gyerekekkel, az ehhez szükséges letölthető anyagok itt találhatóak.

További anyagaink

×
×

Cart