A Budapest Bábszínház elkötelezte magát a gyermekjogok védelme mellett

A Budapest Bábszínház saját gyerekvédelmi irányelven dolgozik a Hintalovon Alapítvánnyal annak érdekében, hogy munkája során biztonságos környezetet teremtsenek az őket felkereső gyerekek számára.

Hintalovon

2021. 04. 22.

A Budapest Bábszínház a Hintalovon Alapítvánnyal közösen dolgozik a saját gyerekvédelmi útmutatóján annak érdekében, hogy biztonságos környezetet teremtsenek az őket felkereső gyerekek számára.


A Budapest Bábszínház több, mint 70 éve egyedülálló szerepet játszik a főváros kulturális életében. Munkájuk középpontjában a gyerekek állnak, így kiemelten fontosnak tartják, hogy szervezetük rendelkezzen gyermekvédelmi irányelvvel. Azzal a céllal keresték fel a Hintalovon Gyermekjogi Alapítványt, hogy egy olyan irányelvet dolgozzanak ki a NEMECSEK Program keretében, amely biztonságos közösséget átlátható kereteket biztosít személyre szabottan a szervezetük egésze számára.

Missziónk különösen fontos, hiszen nézőink mintegy 80%-a óvodába, általános vagy középiskolába jár, azaz közönségük döntő többsége tőlük kapja első színházi élményét, itt éli át először a színház által nyújtott közösségi érzés varázsát. Legfontosabb feladatunknak a gyerekek színházi érdeklődésének felkeltését, a műfaj megszerettetését, valamint színházi ízlésük kialakítását tűztük ki célul. Művészeti hitvallásunk, hogy  a jó bábszínház egyszerre szórakoztat és nevel, és teszi mindezt a legmagasabb színvonalon. Repertoárunk összeállításánál az alapanyag irodalmi és művészeti értékén túl pedagógiai, gyermeklélektani szempontokat is figyelembe veszünk.

Az első lépés egy belső csapat felállítása, amely felelős az irányelv kidolgozásáért és betartásáért. A partneri együttműködés keretében következő lépésként a szervezet auditálását végzik el, majd közösen kidolgozzák az a gyerekvédelmi útmutatót. A Bábszínház dolgozói ezen kívül részt vesznek képzéseken is a bántalmazás, jelzés és felelősségi körök témáiban. Az útmutató elkészültekor belső képzést tartanak a szervezet munkatársainak, készítenek egy online tananyagot, annak érdekében, hogy a jövőben a belső képzéseiket önállóan is meg tudják tartani (pl. szakmai napokon vagy új kollégák csatlakozásakor). A gyerekvédelmi útmutató ősszel fog elkészülni és elérhető lesz mindenki számára a Bábszínház weboldalán.

Az útmutató elkészítése a Hintalovon Alapítvány NEMECSEK programjának szakmai támogatásával jön létre. A program segít abban, hogy bármilyen szervezet kidolgozhassa saját Gyerekvédelmi útmutatóját akár önállóan, – a letölthető segédanyagok és az online kurzus által – akár az Alapítvánnyal közvetlenül együttműködve.

Ellinger Edina (igazgató), Hoffer Károly (művészeti tanács tagja, rendező, bábtervező, bábszínész), Végvári Viktória (színházpedagógus), Szűcs Judit (nézőtéri felügyelők vezetője) és Érsek Zsófia (marketing vezető) a NEMECSEK Program két szakmai vezetőjével, Stáhly Katával és Vaskuti Gergellyel tartanak online megbeszélést.


További anyagaink

×
×

Cart